NavMenu

Investicije: Solar Star na proljeće gradi solarnu elektranu u Stocu

Izvor: eKapija Petak, 21.09.2012. 16:39
Komentari
Podeli

Kompanija Solar Star iz Bugojna koja se bavi savjetovanjem, planiranjem, prodajom, montažom i održavanjem solarnih fotonaponskih sistema planira gradnju solarne elektrane na prostoru industrijske zone Hodovo kod Stoca snage 1 mWp. Na današnjem predstavljanju ove kompanije u Sarajevu istaknuto je da se radi o investiciji od 2,5 milijuna eura.

(Elvir Šehić)

Elvir Šehić, projekt menadžer kompanije Solar Star, kaže da su prošli tjedan potpisali ugovor sa Općinom Stolac o trajnom zakupu zemljišta površine 18.000 m2.

"Početak izgradnje planiramo sljedećeg proljeća, no to će ovisiti i od dinamike dobivanja potrebnih dozvola", kaže Šehić.

Inače, Solar Star je zastupnik za BiH jedne od najvećih svjetskih proizvođača fotonaponskih modula kompanije Suntech Power.

Šehić ističe da su partneri i sa drugim fimama kao što je austrijska firma MY- PV, koja će njihove zaposlene obučavati. Ova kompanija iza sebe ima već 25 godina iskustva na instalaciji i prodaji solarnih fotonaponskih modula.

"Sa njima su krenuli u partnerstvo kako bi to isto uradili u BiH. Tako planiramo praviti i jedan veliki školski centar za obuku instalatera koji će biti specijalizirani samo za montažu fotonaponskih modula. To će biti također na proljeće", kaže Šehić.

Navodi da imamo sunca više nego sama Njemačka i da to moramo iskoristiti.

"Nadamo se da će vlasti u BiH ozbiljnije zagovarati korištenje obnovljivih izvora energije na način da se procedure za dobivanje dozvola za gradnju ovih sistema pojednostave i građani više educiraju o ovoj energiji. Sve ovo bi otvorilo put za masksimalno iskorištavanje ovog energetskog potencijala", smatra Šehić. Mišljenja je da bi i banke također trebale okrenuti ka kreditiranju ove vrste projekta jer navodi da je, "solarna elektana sigurna i isplativa investicija i banakama, firmama kao i privatnim licima".

Eldin Hindija, direktor ove kompanije, istaknuo je da su već neki njihovi djelatnici išli na obuku u Austriji te da će i skorim otvaranje edukacijskog centra ta prilika biti pružena i u BiH. U dogledno vrijeme imaju u planu i otvaranje proizvodnje nosivih konstrukcija za solarne elektrane u našoj zemlji.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.