Izvor: eKapija | Petak, 21.09.2012.| 16:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sajam kampera u Parmi izazvao veliku pažnju: Kuće na točkovima sve popularnije u Evropi

(Foto: b)

Sajam kampera koji se od 08. do 16. septembra 2012. godine održao u talijanskom gradu Parma, privukao je pažnju oko 120.000 posjetilaca i preko 220 akreditovanih novinara, čime se još jednom potvrdio kao najistaknutiji sajam u Italiji, drugi najvažniji u Evropi.

Izlagači su "okupirali" površinu od 45.000 metara kvadratnih – od ukupnih od 150.000 kvadratnih metara sajamskog prostora, a među njima najzastupljenijim su bili izlagači kampera i auto prikolica (81 posto). Na sajmu su nastupili i proizvođači dodatne opreme, turističke asocijacije te izdavači specijaliziranih publikacija.

Organizatori ovog događaja, sajamski centar Fiere di Parma i APC – Asocijacija proizvođača kampera i auto prikolica, dokazali su da je Salone del Camper ključno mjesto okupljanja kada je u pitanju ponuda i potražnja u ovom sektoru.

Sajam je naročito bio uspješan za izlagače koji su predstavili oko 600 vozila, od kojih su 80 posto bila motorizovana vozila, a 20 posto auto prikolice. Također je važno naglasiti da od ukupno 300 izlagača kampera, 76 posto njih dolazi iz Italije, a 24 posto iz drugih zemalja.

Jednu od najvećih atrakcija na sajmu predstavljao je vaučer Rental Pack 99 euro, koji se prodao u rekordnih 2.400 primjeraka, što je 72 posto više nego prošle godine. Ova inicijativa daje mogućnost kupcima da iznajme vozilo preko vikenda te da sami iskuse čari putovanja sa kamperom.

Promocija putem Rental Packa doprinijela je popularizaciji turizma na otvorenom, najviše kod novih grupa konzumenata, što je potvrdilo i istraživanje Instituta Piepoli. Od 700 korisnika koji su iznajmili kamper prošle godine, 56 posto njih nikada ranije nije išlo na odmor sa popularnom "kućom na točkovima". Također, 97 posto od onih koji su učestvovali u istraživanju potvrdili su da su jako zadovoljni sa kamperom i 92 posto rado bi ponovili to iskustvo.

(Foto: b)

Tokom sajma, internetska stranica www.salonedelcamper.it imala je preko dva miliona posjeta. Osim web stranice sa potpuno novim grafičkim izgledom, ove godine pokrenuta je Salone del Camper aplikacija, koja je razvijena za iOS i Android pametne telefone i tablete, a koja se može besplatno downloadovati sa web stranice, iTunesa i Google Playa.

"Jako samo sretni sa trećim izdanjem sajma kampera, koji predstavlja pozitivne signale za ovaj sektor. Porast interesa za ovu vrstu turizma vidi se kroz veliki uspjeh našeg Rental Packa 99 euro, koji se pokazao kao "vruća roba" na tržištu. Naša asocijacija radi na jačanju ovog trenda kroz nekoliko programskih aktivnosti sa asocijacijama povezanim sa najpopularnijim turističkim rutama, parkovima, liječilištima, seoskima domaćinstvima. Zato što vjerujemo da je od presudnog značaja povećati smještajne kapacitete i podići svijest institucija o turizmu na otvorenom, kao važnom ekonomskom, socijalnom i kulturnom resursu", kazao je Paolo Bicci, predsjednik Asocijacije proizvođača kampera i prikolica.

Zapažen nastup na sajmu u Parmi imala je ikompanije LAIKA Caravans iz Toskane, proizvođač luksuznih vozila za odmor, čije ime je postalo znak za prestiž, kvalitet i pouzdanost.

Laika kamperi od prošle godine prodaju se i na tržištu Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Gore Gore, a ljubitelji avantura i udobnosti više informacija mogu pronaći na službenog stranici www.laika.ba.

Sajam u Parmi će se naredne godine održati u periodu od 14. do 22. septembra, kada će se ponovo na jednom mjestu okupiti proizvođači, operatori, turisti i svi oni koje zanima ova vrsta rekreacije.

Nermina Voloder

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.