NavMenu

Inauguracija pilot projekta Gimnazije u Mostaru

Izvor: eKapija Petak, 21.09.2012. 13:45
Komentari
Podeli

USAID projekat Ekonomija energetske efikasnosti – 3E je u četvrtak, zajedno sa UN-ovim programom Očuvanje okoliša i klimatske promjene i Gradom Mostarom, oficijelno inaugurirao završetak zajedničkog projekta – povećanje energetske efikasnosti zgrade Srednje škole "Gimnazija" u Mostaru.

Pilot projekat su inaugurirali Direktor misije USAID-a, David J. Barth, zamjenica residentnog predstavnika UNDP-a Zahira Virani i gradonačelnik Mostara, g. Ljubo Bešlić. Radovi na školi su uključivali rekonstrukciju sistema distribucije grijanja koji će omogućiti kontrolisano grijanje po zonama i instalaciju sistema za daljinsko praćenje potrošnje energije. Zajednička investicija partnera na ovom projektu je više od 390.000 KM.

"Malim investicijama mogu se uštedjeti ogromne svote novca. Veoma je važno sačuvati okoliš zbog mladih ljudi i u budućnosti moramo investirati u ključne stvari, poput ekologije. Željeli bismo potaknuti BIH da ide i dalje ovim putem, zajedno s predstavnicima američkog naroda i ostalim donatorima, da pravi ovakve investicije, projekte i ovakve uspjehe", izjavio je direktor misije USAID-a, David J. Barth.

Ovaj projekat energetske efikasnosti, finansiran od strane USAID 3E, UN-ovog programa Očuvanje okoliša i klimatske promjene i Grada Mostara ima za cilj prikazati da energetska efikasnost u praksi smanjuje troškove i štedi novac krajnjim korisnicima. Podaci o potrošnji energije će biti upoređeni sa podacima mjerenja od prošle godine. Razlika u potrošenoj energiji predstavljat će uštedu postignutu implementacijom energetski efikasnih mjera, odnosno stvarnu novčanu uštedu. Time će pilot projekat jasno prikazati kako i koliko mjere energetske efikasnosti štede novac korisnicima zgrade.

"Pametno korištenje energije je ključno u očuvanju naših najvrijednijih resursa, okoliša i finansija. Investiranje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, kao i obrazovanje o tome kako sačuvati okoliš su vjerovatno najbolji načini investiranja u budućnost. UNDP zajedno sa svojim partnerima implementira više od 28 pilot projekata sličnih ovom, koji će godišnje omogućiti opštinama i gradovima uštede od preko 500,000 USD. Ipak, najdugoročnija vrijednost je naslijeđe koje stvaramo učeći mlade kako da sačuvaju planet", izjavila je zamjenica residentnog predstavnika UNDP-a Zahira Virani.

USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od strane javnog i privatnog sektora. Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži – u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu. Mjere energetske efikasnosti je relativno lako sprovesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu. Do danas, vlada SAD-a je, obezbjedila blizu 1.6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.

UNDP je putem UN-ovog programa donirao ISGE software (Informacioni sistem za gospodarenje energijom). ISGE je internet aplikacija za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora, te predstavlja neizbježan alat za sistematsko upravljanje energijom. Ovu aplikaciju je razvio ured Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Hrvatskoj, dok je u razvoj aplikacije uloženo preko 500.000 USD.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

23.04.2024.  |  Vijesti

5 zabavnih načina za farbanje uskršnjih jaja

23.04.2024.  |  Vijesti

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

21.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.