Izvor: Glas Srpske | Petak, 21.09.2012.| 08:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Iz prodaje povučene štetne igračke

(Foto: b)

Zdravstvena inspekcija RS je u prvoj polovini godine utvrdila da je pošiljka sa 504 komada dječije igračke "HS LUTKA" neispravna jer je dokazan nedozvoljeni sadržaj ftalata, a pošiljka od 25 komada lutke "Hohot" je proglašena neispravnom zbog lakog izvlačenja kose.

Rekao je ovo glavni republički zdravstveni inspektor Desimir Miljić.

"Iz prodaje su povučene i 1.194 igračke sa magnetima zbog opasnosti od gutanja magneta. Uništena su i 323 komada igračaka i proizvoda za djecu, među kojima i 227 siperaka", rekao je Miljić.

Iz prometa je povučen i 81 komad dječje kozmetike marke "Alverde Molkemichel" zbog sadržaja enterobakterije, a isticanjem obavještenja na prodajnim objektima potrošači su informisani da mogu vratiti kupljene proizvode.

"Takođe, iz prometa je povučeno i uništeno osam komada dječije igračke "SHAPE PUZZLE", za koje je laboratorijskom analizom utvrđeno da nije bezbjedna i da može predstavljati rizik za zdravlje zbog nepostojanosti boja", kazao je Miljić.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je popis proizvoda kineskog porijekla koji su zbog lošeg hemijskog i fizičkog uticaja opasni po zdravlje, a među kojima su igračke, dječija kolica i hodalice, električni uređaji i štedne sijalice.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.