NavMenu

Počelo skidanje građevinskih skela: Ukazala se ljepota Vijećnice

Izvor: Agencija Anadolija Srijeda, 19.09.2012. 08:18
Komentari
Podeli

Nešto više do 20 godina nakon što je spaljena, 25. augusta 1992. godine, sa zgrade Vijećnice u Sarajevu jučer je započelo skidanje građevinskih skela, te se ukazala prelijepa fasada objekta koji je predstavljao simbol glavnog grada Bosne i Hercegovine.

(foto: Agencija Anadolija)

Ekipa agencije Anadolija jučer je kod Vijećnice snimila radnike koji vrše demontažu skela.

Kako je ranije najavio gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, Vijećnica bi svoja vrata trebala otvoriti u maju 2014. godine.

Tokom 1996. godine započeta je prva faza rekonstrukcije Vijećnice, koja se odnosila na stabilnost objekta. Finansirala ju je Republika Austrija s 750 hiljada eura. Druga faza završena je 2005. godine, a koštala je dva miliona i 250 hiljada eura, a finansirana je od Evropske unije.

Treća faza ugovorena je nakon međunarodnog tendera 2009. godine. Ona predviđala grube građevinske radove u objektu i dopunu konstruktivnih zahvata koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim fazama obnove, pripremne zemljane i betonske radove, rekonstrukciju dijela krova, kamenorezačke radove na fasadi objekta, izradu i ugradnju vanjske stolarije, te restauraciju fasade objekta. Treća faza biće završena za mjesec dana, a koštat će približno dva miliona 260 hiljada eura.

Tender za četvrtu fazu, koja je u toku, raspisala je Evropska komisija (EK) i ona će koštati oko pet miliona eura, što znači da je predviđena cijena za završetak Vijećnice oko 11 miliona eura.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.