NavMenu

BH Telecom potpisao ugovore o najmu optičkih vlakana do Budimpešte

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.09.2012. 14:31
Komentari
Podeli

Danas je u sjedištu kompanije BH Telecom upriličeno svečano potpisivanje Ugovora o najmu optičkih vlakana i Ugovora o najmu kolokacijskih tačaka i održavanju optičkih vlakana između kompanija BH Telecom d.d. Sarajevo, Sokol d.o.o. Vinkovci iz Hrvatske i Sat Trakt d.o.o. Bačka Topola iz Srbije. Ugovore su potpisali generalni direktor BH Telecoma, Nedžad Rešidbegović, direktor Sokola d.o.o. Vinkovci, Miroslav Šaravanja i direktor Sat Trakta d.o.o. Bačka Topola, Janos Zsemberi.

Potpisani ugovori se odnose na najam optičkih vlakana na relaciji Gunja - Budimpešta, najam kolokacijskih tačaka na toj dionici kao i održavanje navedenih optičkih vlakana, a čime se BH Telecomu omogućava direktna povezanost na jedan od evropskih čvorišta internet konekcije.

Svečanom potpisivanju je prisustvovao i ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini, Pandur Jozsef, koji je istakao da je današnje potpisivanje ugovora vrlo značajno jer zasigurno predstavlja poticaj za razvoj ekonomskih veza između BiH i Mađarske.

"Realizacijom ovoga projekta, koji u osnovi predstavlja najam neosvjetljenog optičkog vlakna na IRU bazi na period od 15 godina, BH Telecom d.d. Sarajevo je obezbjedio posjedovanje vlastite optičke infrastrukture do jednog od evropskih Data centara. Značaj ovoga projekta je višestruk, a prednosti od njega će imati kako sam BH Telecom, tako i krajnji korisnici zbog činjenice da BH Telecom d.d. Sarajevo ima gotovo neograničen pristup po kapacitetima i brzinama i više neće biti ovisan o ulaznim cijenama kada je u pitanju internet", rekao je Nedžad Rešidbegović, generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović.

Kao rezultat za krajnjeg korisnika, dodaje on, omogućit će se multimedijalni servisi bazirani na većim brzinama i nižim cijenama, posebno kada je u pitanju pristup internetu, odnosno implementacija flat paketa u prenosu podataka u mobilnoj mreži. U infrastrukturnom smislu za BH Telecom d.d. Sarajevo ovo znači realizaciju novih poslovnih modela od kojih će neki biti predstavljeni već u zadnjem kvartalu 2012. godine.

Direktor kompanije Sat Trakt d.o.o. Janos Zsemberi je istakao da će se tek u narednom periodu pokazati značaj ovih ugovora te dodao da sa ovom optikom BH Telecom ulazi u Evropsku uniju i ima veću mogućnost odabira provajdera.

"Ovaj ugovor je vrlo značaj za kompaniju Sokol d.o.o. i označava početak dugoročne saradnje u izgradnji optičkih linija, a posebno u izgradnji FTTH mreža. Sokol d.o.o. je spreman svoja velika iskustva u izgradnji optičke infrastrukture, primjenom najmodernijih svjetskih tehnologija, prenijeti stručnjacima u BH Telecomu", rekao je Miroslav Šaravanja, direktor kompanije Sokol do.o.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.