Izvor: Fena | Petak, 14.09.2012.| 13:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

SERDA i JICA podržavaju razvoj MSP u BiH

(Foto: b)

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA od 12. do 14. septembra bila je domaćin predstavnicima Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA koji su doputovali u našu zemlji s clijem definisanja konačnog okvira regionalnog projekta "Institucionalizacija mentoringa za mala i srednja preduzeća u BiH, Srbiji i Crnoj Gori" u kojem je SERDA vodeći partner iz BIH.

Ostali partneri su Nacionalna agencija za regionalni razvoj Srbije - NARR i Direkcija za razvoj MSP Vlade Crne Gore.

Projekt institucionalizacije mentoringa za MSP je već uspješno implementiran u Srbiji uz finansijsku podršku JICA, a od Nacionalne agencije za regionalni razvoj Srbije -NARR. Na bazi njihovih iskustava dogovorena je implementacija projekta uspostavljanja mentoringa i u BiH i Crnoj Gori.

U okviru projekta bit će uspostavljen sistem mentoringa, koji predstavlja sveobuhvatan i relativno dug proces podrške poduzećima koja se nalaze u presudnom trenutku za razvoj ili opstanak.

Sistem mentoringa predstavlja zajednički rad mentora i poduzeća, odnosno poduzetnika u cilju prevazilaženja trenutne situacije i nalaženja najpovoljnijih rješenja za buduće poslovanje.

Kroz ovaj pristup, poduzeće je u stanju primati ravnomjernu, vremenski raspoređenu kontinuiranu podršku, radi postizanja što boljih rezultata.

Japanska iskustva u obavljanju mentoringa su pokazala da su efekti ovakvog vida konsaltinga daleko veći od povremenih i kratkoročnih savjeta. Početak realizacije projekta predviđen je za april 2013. i trajat će tri godine, rečeno je Feni u SERDA-i.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.