NavMenu

Kako skuhati stvarno dobru kafu

Izvor: tportal.hr Petak, 14.09.2012. 10:49
Komentari
Podeli

Svi znaju skuhati kafu, no razlike u kvaliteti su velike. Postoji niz zamki na koje treba obratiti pozornost ukoliko svoju ritualnu šalicu kafe želite pretvoriti u poseban užitak. Pritom ne mislimo na instant kafe, nego prave kafe koje možemo samljeti kod kuće ili kupiti mljevene.

Gdje čuvati kafu?

Kafu čuvajte na suhom i hladnom mjestu, u posudi koja ne propušta zrak kada se zatvori. Postoji mit koji kaže da je kafu najbolje držati u hladnjaku, međutim to nije točno - kafa u hladnjaku gubi aromu i upija mirise ostalih namirnica. Kupujte manje količine koje ćete u dogledno vrijeme i potrošiti (kafa u zrnu duže ostaje svježa od mljevene kafe).

Temperatura vode

Kafu nije dobro šokirati kipućom vodom. Ukoliko pripremate tursku kafu, u džezvu stavite hladnu vodu a na vrh odgovarajuću količinu mljevene kafe (uglavnom jednu žlicu po osobi i još jednu "za džezvu"). Ostavite na vatri dok ne zakuha (kafa će se tada "dignuti"). Ukoliko pripremate french press, pričekajte 15-tak sekundi da se kipuća voda smiri, a temperatura spusti. Tek tada vodu prelijte preko kafe.

Tvrdoća vode

Tvrdoća vode bitno utječe na kvalitetu napitka. Što je voda tvrđa, to je kafa lošija. Profesionalni automati za kafu stoga već imaju ugrađene filtere za vodu, a kvalitetu vode kod kuće također možete regulirati odgovarajućim filterima.

Koliko kafe koristiti?

Količina zapravo ovisi o jačini koju želite u šalici. Kao što je navedeno, kod turske kafe se uglavnom stavlja jedna žlica po osobi i još jedna dodatna "za džezvu". Računajte da vam po šalici treba oko osam grama kafe. Kafa za espresso ili tursku kafu mora biti sitno mljevena, dok je za french press potrebno grublje mljeveno zrno.

Mlijeko

Svježe, punomasno mlijeko svakako je najbolji izbor. Trajno mlijeko mijenja okus kafe, a mlijeka s niskim udjelom masnoće kafu će samo razvodniti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.