NavMenu

Sedam lokalnih zajednica u projektu ILDP u BiH

Izvor: Fena Četvrtak, 13.09.2012. 08:27
Komentari
Podeli

Sedam lokalnih zajednica iz Republike Srpske, Bijeljina, Lopare, Laktaši, Vlasenica, Prijedor, Mrkonjić Grad i Nevesinje, odabrano je za drugu fazu Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP) koji će se provoditi u cijeloj BiH.

Ovaj projekat je zajednička inicijativa Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), čija je prva faza realizirana u periodu 2008.-2011. godina.

U okviru prve faze projekta usaglašen je jedinstven pristup planiranju razvoja na lokalnom nivou i izrađena Metodologija za integrisano planiranje lokalnog razvoja.

Po ovoj metodologiji su izrađene strategije razvoja u jedinicama lokalne samouprave RS-a: Doboj, Kostajnica, Kotor-Varoš, Kozarska Dubica, Ljubinje, Osmaci, Prnjavor, Srbac, Trnovo i Šamac.

U drugoj fazi projekta i ovim partnerskim jedinicama lokalne samouprave bit će pružena pomoć u njihovoj implementaciji, saopćeno je danas iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a.

Predviđeno je da druga faza projekta traje od 2012. do 2015. godine, a ILDP ima za cilj dalju harmonizaciju strateškog planiranja na lokalnom nivou, kao i inkorporiranje prioriteta lokalnog nivoa u procese strateškog i finansijskog planiranja, te planiranja javnih investicija s procesima planiranja na entitetskom nivou.

Jedinice lokalne samouprave koje u BiH budu odbrane bit će glavni primaoci sveobuhvatne tehničke pomoći, obuke i finansijske podrške u procesu planiranja lokalnog razvoja i upravljanja razvojem.

U Sarajevu će, 19. septembra između UNDP (Sektora za ruralni i regionalni razvoj) i partnerskih jedinica lokalne samouprave, u sklopu Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP) biti potpisan memorandum o razumjevanju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.