NavMenu

SAHAF: Prvi Sarajevo Halal Forum će okupiti svjetska imena halal industrije

Izvor: eKapija Srijeda, 12.09.2012. 09:59
Komentari
Podeli

U okviru prvog SAHAF – Sarajevo Halal Foruma i Sajma, 26. septembra 2012. godine u prostorijama poslovnog centra UNITIC u Sarajevu održat će se Halal Forum pod nazivom "Halal – povezivanje vrijednosti: industrija, tehnologija i životni stil".

Forum će biti jednodnevnog karaktera i očekuje se prisustvo oko 300 učesnika od kojih je najveći broj iz zemalja jugoistočne Evrope, uz predavanja više od 20 istaknutih autora kako iz BiH i okruženja, tako i iz cijelog svijeta. Učesnici će imati priliku da se upoznaju sa osnovnim principima halala, standardizacijom i modelima primjene halala u različitim oblastima proizvodnje i usluga, stanju halal industrije kod nas i u svijetu, te trendovima razvoja u ovoj oblasti. Za poslovne ljude od posebnog značaja će biti predavanja o uticaju halala na poslovni rejting certificiranih kompanija.

"Posebno nas kao organizatore raduje što će pored domaćih i autora iz naše regije izlaganja na forumu imati istaknuti gosti kao što su Haluk Dag, generalni sekretar Instituta za mjeriteljstvo i standarde OIC-a, Fazal Bahardeen, direktor CrescentRatinga iz Singapura, Yuri Lebedin iz Rusije, te doajen znanosti o halalu Dr. Muhammad Chaudry iz USA, autor prve svjetske studije o proizvodnji halal hrane", najavio je Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, kao jedan od organizatora SAHAF-a. Učešće na forumu do sada je potvrdilo više od 20 istaknutih autora iz BiH, svih zemalja okruženja, te SAD, Njemačke, Španije, Rusije, Italije, Austrije, Engleske, Singapura, Pakistana, Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Tajlanda i Filipina.

(Amir Sakić)

Između tema koje će biti predstavljene na forumu posebno se ističu posljednje analize strukture i vrijednosti halal tržišta, globalnim kretanjima u oblasti halal turizma, odnos konzumenata prema halalu i genetski modifikovanoj hrani, utjecaj halala na poslovni rejting certificiranih kompanija, te specifičnostima u pojedinim granama industrije od prehrambene do farmacije.

"Posebnost ovog Foruma je što će biti omogućeno učešće mladim istraživačima, te predstavljanje novih ili nedovoljno istraženih područja, čak i na globalnoj razini, metodologije istraživanja halal tržišta i distributivnih kanala, halal izvrsnosti i rejtinga halal kompanija", istakao je Sakić, te pozvao sve zainteresirane da budu dio ovog jedinstvenog poslovnog događaja u jugoistočnoj Evropi.

Svi koji su zainteresirani za učešće na Forumu potrebno je da se prijave putem obrazaca koji su dostupni na internet stranicama SAHAF-a www.sahaf.ba ili Agencije za certificiranje halal kvalitete www.halal.ba.

Poslije završetka Sarajevo Halal Foruma, od 27. do 29. septembra 2012. godine u Centru Skenderija održat će se Sarajevo Halal Sajam koji će okupiti najznačajnije brendove regionalne halal industrije, uz učešće svjetskih lidera u ovoj grani privrede. Prvi SAHAF organiziraju GHB Invest, Agencija za certificiranje halal kvalitete BiH i Centar Skenderija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.