Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 10.09.2012.| 15:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na stadionu Tušanj sutra puštanje u rad solarnog sistema

(Foto: b)

Na stadionu Tušanj ispred objekta "Omladinski tuševi" sutra će u 12.00 sati bit održana svečanost povodom puštanja u rad solarnih sistema za pripremu tople vode postavljenih u objekte JU Stadion Tušanj u Tuzli.

Stadion Tušanj će korištenjem obnovljivog izvora energije dnevno grijati 4.000 litara vode, te ostvariti finansijske uštede od 10.000 KM godišnje.

Solarni kolektori za pripremu tople vode postavljeni su u okviru projekta "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja" koji je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sufinansirao i implementirao Partner mikrokreditna fondacija.

Cilj projekta je pokretanje održive proizvodnje solarnih kolektora/sistema kroz obezbjeđenje edukacije i osiguranje finansijske podrške putem kreditnih i bespovratnih sredstava za 20 preduzetnika, učesnika u projektu. Također, cilj je da se za 200 zainteresiranih klijenata obezbjedi savjetodavna pomoć i kreditna sredstava za nabavku i ugradnju solarnih kolektora/sistema za potrebe domaćinstva ili biznisa.

Na ovaj način se želi povećati stepen iskorištavanja sunčeve energije putem solarnih kolektora i podržati razvoj svijesti o korisnosti korištenja alternativnih izvora energije u BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.