Izvor: bljesak.info | Četvrtak, 27.07.2006.| 11:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predstavljena studija izvodljivosti o izgradnji autoputa kroz BiH na koridoru 5-C

Studija izvodljivosti o izgradnji autoputa kroz BiH na koridoru 5-C, čija izrada je nakon godinu i pol završena te 26. jula 2006. godine isporučena Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, pokazala je ekonomsku opravdanost ovog projekta. Nacrt studije je isporučen u roku predviđenim ugovorom, a slijedi njena revizija, nakon čega će se doći do konačnog dokumenta.

Na izradi ove studije su radili konzorciji, koje su predvodili Institut "Ipsa" iz Sarajeva i Institut građevinarstva iz Hrvatske, čiji su predstavnici 26. jula 2006. godine prezentirali rezultate Studije. Studija je s društveno-ekonomskog aspekta pokazala da je riječ o visokoisplativom projektu, koji nudi stopu povrata uloženih sredstava od 16,03%. Sa tržišno-financijskog aspekta stopa povrata sredstava je 6,67%. Cijena projekta iznosi 6,9 milijardi KM, od čega se oko 5,8 milijardi KM odnosi na gradnju, 162 miliona KM na eksproprijaciju zemljišta i milijardu KM za PDV. Riječ je o projektantskim cijenama koje nisu konačne.

Ukupna dužina autoputa iznosi 290 kilometara, a prosječna cijena po kilometru iznosi 24 miliona KM. Najniža cijena je na dionici Svilaj-Karuše (13,11 miliona KM po kilometru), a najviša na dionici Tarčin-Konjic (32,97 miliona KM po kilometru).

Branko Dokić, ministar prometa i komunikacija BiH, izjavio je da je izrada Studije izvodljivosti omogućila slijedeće korake kada su u pitanju aktivnosti na izgradnji autoputa. Najprije Komisija za koncesije treba odobriti ovaj projekt kao koncesionar, a prema Zakonu o koncesijama period za koncesiju ne može biti kraći od 30 godina. Ministarstvo će početkom septembra 2006. godine raspisati natječaj za pretkvalifikaciju za izbor kratke liste eventualnih koncesionara kojima će biti dostavljena kompletna tenderska dokumentacija. Svjetska banka će kroz donaciju sudjelovanja stranih stručnjaka dati podršku za izradu ovog važnog dokumenta. Ministar Dokić je pojasnio kako je Evropa ta koja je odredila da se ovaj panevropski koridor prostire od Budimpešte do Luke Ploče, te naveo da će Neum biti kvalitetno povezan sa autoputom.

Adnan Terzić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je da koridor više nije fikcija, te da predstavljena Studija izvodljivosti koridor pretvara u nešto što ima stvarnu vrijednost. Terzić je ocijenio kako je završen veliki posao koji je dokazao ekonomsku opravdanost projekta, te na tome posebno čestitao resornom ministarstvu i Vijeću ministara BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.