NavMenu

Mrkonjić Grad: U novembru izgradnja fabrike za preradu metal silicijuma

Izvor: Nezavisne novine Petak, 07.09.2012. 08:41
Komentari
Podeli

Italijanska kompanija "Metalleghe" u Mrkonjić Gradu u novembru počinje radove na izgradnji fabrike za preradu metal silicijuma pod nazivom "RS silikon". Projekat gradnje fabrike će trajati dvije godine, a procijenjena vrijednost italijanske investicije u nju iznosi 30 miliona KM. Istaknuto je ovo nakon jučerašnjeg potpisivanja pisma namjere o izgradnji "RS silikona", kojeg su s rukovodstvom italijanskog preduzeća "Metalleghe" potpisali Jasmin Komić, potpredsjednik Vlade RS, i Divna Aničić, načelnik opštine Mrkonjić Grad.

Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je prisustvovao potpisivanju, kazao je da Italija i RS imaju veoma dobru privrednu saradnju, te da je ova zemlja jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera RS.

"Vlada i RS čine sve da obezbijede ambijent koji bi bio veoma privlačan za investitore i sigurno je da će izgradnja ove fabrike značiti ohrabrenje i drugim investitorima da ulažu, pri čemu primarno mislim na tekstilnu industriju i neke druge grane koje su nama veoma važne", rekao je Dodik.

On je istakao da će RS podržati investiciju u Mrkonjić Gradu i dodao da će domaće vlasti reagovati na svako otvoreno pitanje koje se u toku investiranja eventualno dogodi na ovom projektu.

"Sam projekat je veoma važan s obzirom na vrijeme u kojem se nalazimo", kazao je Dodik i dodao da globalna kriza dramatično utiče na zapošljavanje. On je naglasio da RS ovdje neće stati kada je u pitanju saradnja s italijanskim partnerima.

"RS ostvaruje dosta kontakata s italijanskim partnerima koji su sada u povoju, a za koje sam uvjeren da će takođe biti realizovani", rekao je predsjednik. Prema njegovim riječima, na ovaj način se nastavlja izgradnja sistema podrške poslovnoj zajednici, koji treba da obezbijedi konkurentnost privrednicima.

On je istakao da RS predstavlja mjesto gdje vrijedi ulagati. Aničićeva je nakon potpisivanja precizirala da će fabrika nići u selu Bjelajac, kod Mrkonjić Grada, te da bi na početku rada trebalo da zapošljava stotinu radnika.

"Ova fabrika neće značiti samo posao za novih stotinu radnika, već i za sve one koji opslužuju ovu industriju. Obećavam da ću zajedno s opštinskom administracijom investitorima biti na usluzi kako bi sve aktivnosti izgradnje tekle brzo", rekla je Aničićeva. Fabrika "RS silikon" bi, prema najavama, na godišnjem nivou trebalo da proizvodi 15.000 tona metal silicijuma. Njen kompletan proizvodni plasman će se izvoziti na zapadnoevropsko tržište i biće namijenjen potrebama medicinske i farmaceutske, ali i građevinske i metalske industrije.

"RS silicon" će se graditi u nekadašnjem poslovnom kompleksu Auto-transportnog preduzeća "Udarnik", kojeg su Italijani kupili od slovenačke firme "MG Simkram". Gvido Duzi, osnivač italijanske grupacije "Metalleghe", nakon potpisivanja pisma namjere zahvalio je Vladi RS i opštini Mrkonjić Grad na razumijevanju.

"Konstruisaćemo jednu od najmodernijih fabrika u Evropi, a sva postrojenja će biti izgrađena uz poštovanje svih ekoloških pravila, a namjera nam je da u budućnosti zaposlimo i više od stotinu radnika", istakao je Duzi. Nakon potpisivanja pisma namjere, Komić je istakao da je početak nove privredne investicije u Mrkonjić Gradu pokazatelj opredjeljenja Vlade RS iz programa podrške investiranju i zapošljavanju.

"Ovaj projekat će biti od izuzetnog značaja za privredni razvoj RS. Vlada RS će direktnim subvencioniranjem, olakšavanjem svih procedura i sirovinskih potreba prići potrebama investitora kako bi im poslovanje bilo što lakše", rekao je Komić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.