Izvor: Fena | Petak, 07.09.2012.| 07:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bjelašnica će ponovo biti centar evropskih skijaških dešavanja: Slijedi izgradnja novih sadržaja

Predstavnici Kantona Sarajevo, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, Ministarstva privrede KS, te KJP ZOI"84 u četvrtak su obišli radove na Igmanu i Bjelašnici, gdje su do sada većim dijelom urađeni projekti vodosnadbijevanja i uređenja staza.

Pored ovih projekata ZOI"84, Vlada Kantona Sarajevo i Vlada Federacije BiH podržala je realizaciju projekata izgradnje tehničkih, protivpožarnih i turističkih puteva, te projekte izgradnje infrastrukture za proizvodnju vještačkog snijega, rasvijete i vertikalnog transporta.

"Nakon uspješno završene prve faze radova na ovim planinama, započela je druga faza u drugoj godini što pokazuje da idemo naprijed s izgradnjom na Bjelašnici i Igmanu kao naših najvećih turističkih potencijala za zimski i ljetni turizam", rekao je premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić.

Konstatirao je da trenutni radovi idu ka riješavanju staza, a "naša je ambicija što više dizati skijače na staze prema vrhu iz razloga klimatskih promjena i sigurnosti snijega preko 2.000 metara."

Ovo je, ističe, na neki način pravljenje infrastrukture za bazene, odnosno za one kaptaže vode koje će poslužiti za vještačko zasniježivanje na stazama.

Zbog radova koji se do sada uspješno provode na olimpijskim planinama Musić se zahvalio i čestitao KJP ZOI"84, te Ministarstvu privrede kao jednom od nosilaca aktivnosti razvoja u Kantonu Sarajevo, te Vladi koja se opredijelila za programe u privrednom razvoju, koji se posebno se tiču turizma.

"Novi radovi do otvaranja zimske sezone treba da naprave još bolji ugođaj za naše mnogobrojne sugrađane i goste koji će ove godine skijati na Bjelašnici i Igmanu i uživati u ovim prekrasnim uvjetima", poručio je Musić.

Obilazeći radove na vrhu Bjelašnice direktor ZOI"84 Salko Hasanefendić obavijestio je Musića da je Evropska skijaška federacija odabrala ove terene na Bjelašnici za dvije trke u 2014. godini super g-ija i spusta.

"To će biti daljni doprinos svemu onome što se radi na ovim planinama. Samim tim što idemo i u Olimpijadu mladih 2017. godine ovo su kapaciteti koji se moraju i u narednih pet godina dograđivati i ulagati ", kaže Musić.

U cilju što većeg ulaganja na bh. planinama istakao je da se razgovara sa Slovencima kako bi se sarajevski i slovenski sportski centri uključili aktivno u realizaciju naših i njihovih projekata.

"Ukupni investicioni ciklus uz pomoć Vlade KS i Vlade FBiH iznosi oko 12 miliona KM, što nam s obzirom na cjelokupni ambijent i okolnosti, koje u ovom trenutku vladaju daje razlog da budemo zadovoljni", kazao je Hasanefendić.

Kako bi u narednom periodu hotelski kapaciteti bili stavljeni u punu funkciju, objekat hostel "Feri" na Igmanu je već uzet pod zakup, za hotel Bjelašnica potpisan je Predugovor o kupovini, dok se istovremeno vode pregovori za uređenje hotela Borik kao medicinsko-rehabilitacionog centra, te preuzimanje hotela Maršal na Bjelašnici.

Uz podršku Federalnog ministarstva prostornog uređenja za naredni period planirana je izgradnja hotela SKI na Malom polju, Olimpijske kuće na Bjelašnici i restorana na vrhu Bjelašnice.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.