NavMenu

EP BiH više nije na Deloitteovoj listi TOP 500 najvećih kompanija

Izvor: eKapija Srijeda, 05.09.2012. 15:59
Komentari
Podeli

Na ovogodišnjoj Deloitteovoj listi TOP 500 najvećih kompanija nije se našla ni jedna bosanskohercegovačka kompanija. Elektoprivreda BiH, koja je na prošlogodišnjoj listi zauzimala 472. mjesto sa prihodom od prodaje od 431,4 miliona eura, ove godine nije uspjela ući na listu, dok se na ovogodišnjoj ljestvici 500 najvećih tvrtki u Srednjoj Europi, koju je objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, našlo se 12 hrvatskih tvrtki.

Uz bok hrvatskim tvrtkama koje su ranijih godina bile na Deloitteovoj listi, ove su se godine našli Orbico i Atlantic Grupa, a ispali su Vipnet, HŽ-Infrastruktura i Mercator-H. Kao i ranijih godina, najbolje plasirane hrvatske tvrtke su Ina i Agrokor koje drže prva dva mjesta i na listi tvrtki iz Adria regije iz koje je na listi 500 ukupno 41 tvrtka.

U bankarskom sektoru Zagrebačka banka se uspjela plasirati među 10 najvećih banaka SE regije, dok je od osiguravatelja najbolji plasman ostvarilo Croatia osiguranje.

Među deset najvećih tvrtki u Srednjoj Europi najviše je onih koje dolaze iz sektora robe široke potrošnje, energetike i resursa te proizvodnog sektora, koji zajedno čine preko 85 posto liste. Gledano prema prihodima od prodaje, među Deloitteovih 500 najvećih udio tvrtki iz energetskog sektora iznosi visokih 41 posto.

U 2011. godini tvrtke na Deloitteovoj ljestvici nastavile su bilježiti rast prihoda u odnosu na ranije razdoblje. Dok je 2009. čak 79 posto tvrtki bilježilo pad prihoda, izraženog u eurima, u 2011. godini rast je zabilježilo 77 posto tvrtki, što ukazuje na oporavak tržišta u regiji tijekom 2011.

Zanimljivo je primijetiti da je prihod od prodaje, koji je bilo potrebno ostvariti u 2011. godini kako bi se tvrtka našla među 500 najvećih, narastao u odnosu na prošlu godinu. Tako je u 2010. za plasman na ljestvicu bilo potrebno ostvariti 405 milijuna eura prihoda od prodaje, dok je u 2011. bilo potrebno prihodovati čak 479 milijuna eura - komentirao je Ivica Krešić, direktor u Odjelu za financijsko savjetovanje Deloittea.

Vodeću poziciju među hrvatskim tvrtkama ove je godine zauzela Ina grupa, ostvarivši četiri milijarde eura prihoda od prodaje u 2011. godini. Ovakvim se rezultatom Ina uspjela svrstati na visoko 26. mjesto Deloitteove ljestvice i povratiti, nakon nekoliko godina, primat u regiji.

Koncern Agrokor se ove godine plasirao na, također visoko, 29. mjesto. Za njima slijede Konzum (107.), zatim HEP grupa (116.), HT Grupa (183.), Prirodni plin (229.), Orbico (304.), Atlantic Grupa (366.), Zagrebački holding (437.), HEP – Proizvodnja (441.), Podravka (490.) i HEP – Operator distribucijskog sustava (495.).

Makedonija je, kao i ranijih godina, zastupljena s jednom tvrtkom dok BiH kao i Crna Gora nemaju predstavnika na ovogodišnjoj listi.

Na ljestvici 50 najvećih banaka i osiguravajućih kuća, kao i prošle godine, vodeću poziciju je zauzela poljska PKO BP banka, s imovinom koja je u 2011. iznosila 43,1 milijardi eura. Među prvih deset ove se godine našla i Zagrebačka banka.

(Liderpress.hr, eKapija)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Agro

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 EUR za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Podsjeća na divlje šparoge Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.