NavMenu

Sarajevo - Predstavljen Natjecateljski program za igrani film 12. Sarajevo film festivala

Izvor: Fena Srijeda, 26.07.2006. 15:52
Komentari
Podeli

Od devet filmova u okviru ovogodišnjeg Natjecateljskog programa za igrani film 12. Sarajevo film festivala (SFF), dva su predstavnika Bosne i Hercegovine, dok je u dva ostvarenja BiH koproducent. Pored rumunjskog filma "12:08 Istočno od Bukurešta" redatelja Corneliua Poromboiua, čija će gala projekcija otvoriti ovogodišnji SFF, za nagrade "Srce Sarajeva" borit će se još osam filmova iz regije. Ovogodišnje izdanje Natjecateljskog programa obilježit će debitantski regionalni filmovi, njih čak sedam od devet u konkurenciji.

Bosnu i Hercegovinu u utrci za najprestižnije festivalske nagrade predstavljat će filmovi koji će zabilježiti svjetsku premijeru - "Mama i tata", prvijenac Faruka Lončarevića te film "Nafaka" Jasmina Durakovića, također njegov prvi igrani film. Film "Gospođica", prvi igrani film u režiji Andree Štake, rađen u koprodukciji Švicarske, Njemačke i BiH, imat će međunarodnu premijeru na SFF-u. Iz Rumunjske dolazi i drugi film "Papir će biti plav" u režiji Radua Munteana, koji će na Festivalu imati regionalnu premijeru. "Kitera" je naziv mađarskog filma redatelja Petera Meszarosa, čije će prvo igrano ostvarenje imati regionalnu premijeru na Festivalu. Iz Hrvatske stiže film "Put lubenica" Branka Schmidta uz međunarodnu premijeru, dok će se Srbija predstaviti sa filmom "Sedam i po" Miroslava Momčilovića, čiji će prvi igrani film ostvariti meunrodnu premijeru.

Natjecateljski program obuhvatio je i apsolutnog pobjednika nedavno završenog Filmskog festivala u Puli "Sve džaba" redatelja Antonia Nuića, rađen u koprodukciji Hrvatske, BiH i Srbije. I ovaj će film imati međunarodnu premijeru.

U okviru ovog festivalskog programa bit će prikazani filmovi "Kako sam provela kraj svijeta" Catalina Mitulescua u Rumunjsko-Francuskoj koprodukciji, "Svjež zrak" Agnes Kocsis iz Mađarske, "Grbavica" Jasmile Žbanić iz BiH, "Bolesna ljubav" rumunjskog redatelja Tudora Giurgiua, "Odgrobadogroba" Jana Cvitkoviča u Slovensko-Hrvatskoj koprodukciji, "Taksidermija" Gyorgya Palfia iz Mađarske te film "Volim te" Dalibora Matanića iz Hrvatske. Većina ovih filmova već je osvojila brojne nagrade na različitim festivalima.

Potpisivanjem ugovora potvrđen je i nastavak suradnje SFF-a sa generalnim zastupnikom LG Elektronics za BiH, "LG Stanić Trade-om" d.o.o., dok je sa slovenačkom kompanijom "Mercator" potpisivanjem ugovora suradnja po prvi put uspostavljena, a "Mercator" postao zlatni sponzor Festivala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.