NavMenu

Urod grožđa manji 30 posto, ali je kvalitet izuzetan

Izvor: Federalna.ba Ponedjeljak, 03.09.2012. 08:08
Komentari
Podeli

U poznatim 100 hektara velikim kamenim vinogradima "Vinarije Čitluk" završena je berba vranca, pri kraju je i žilavke i blatine, te chardonnaya. Berači imaju pune ruke posla, prenosi FTV.

Urod je zbog suše nešto manji, ali kvalitet žilavke i blatine u broćanskom kraju je izniman. Loza je izdržala snijeg i led u februaru, ali i višemjesečne vrućine.

Prosjek šećera je 24,5 posto u blatini, a u žilavci od 20 do 23, kaže dr. Tihomir Prusina, glavni enolog u Vinariji Čitluk.

Male vinogradare, pak, suša je natjerala na bržu berbu. Za njih je to, kažu, bila elementarna nepogoda. Urod će im, procjenjuju, biti manji za čak 30 posto. Nekontroliran uvoz, nelojalna konkurencija, ali i neučinkovita zaštita države polako uzimaju svoj danak.

"Kao da naše ministre plaća Evropska unija, a ne porezni obveznici. To me doista čudi. Sa strane se može vidjeti kako ministri govore kupujte domaće, a u praksi ne čine ništa", tvrdi Grgo Vasilj, vinar i vinogradar.

Mnogi i odustaju od podizanja novih nasada uprkos činjenici da za naše grožđe i vino ima mjesta u zemljama Evropske unije upravo zahvaljujući autohtonim sortama, ali i čistoći podneblja.

"Nema ni ohratoksina, ni teških metala. Znači broćanska visoravan uvijek je nezagađen prostor", objašnjava Prusina.

Hercegovina, posebno broćanski kraj, imaju dovoljno grožđa i vina za ovdašnje potrebe, ali i za izvoz. Uvođenje reda na tržištu stalo bi na kraj i uvozu vina, posebno iz zemalja okruženja, koje se često, nažalost, prodaje po nižim cijenama i pod markom domaćih, autohtonih sorti - žilavske i blatine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.