NavMenu

Završen odabir općina u okviru projekta ATRIUM: Arhitektura u funkciji turizma

Izvor: eKapija Subota, 01.09.2012. 08:27
Komentari
Podeli

Tokom avgusta 2012. godine Rotor, organizacija za razvoj turizma regije iz Doboja, izvršila je odabir opština koje su se prijavile na direktan poziv za učešće, u međunarodnom projektu "ATRIUM-Arhitektura totalitarnih režima XX vijeka u urbanom menadžmentu", a od ovog mjeseca se mogu prijaviti i druge zainteresirane općine.

Glavni cilj projekta "ATRIUM" je definisati i promovisati kulturnu rutu arhitektura totalitarnih režima 20. vijeka kao polugu za njihovu ekonomsku valorizaciju, u okviru Programa transnacionalne saradnje Jugoistočne Evrope.

U projektu učestvuje 18 partnera iz 11 država jugoistočne Europe: Italije, Slovenije, Bugarske, Mađarske, Slovačke, Rumunije, Grčke, Hrvatske, Srbije, Albanije i Bosne i Hercegovine. Ove države žele da stave u fokus svog istraživanja arhitektonsko nasljeđe iz različitih totalitarnih režima koje su iskusili u dvadesetom vijeku i to sa kulturnog i istorijskog aspekta.

Implementator projekta u Bosni i Hercegovini je organizacija ROTOR. Slijedeće opštine su se prijavile za učešće u projektu ATRIUM Grad Banja Luka, Novo Sarajevo, Travnik, Goražde, Grad Doboj, Teslić, Zvornik, Bosanska Krupa, Kotor Varoš, Šamac, Gradiška, Konjic, Novi Grad, Kozarska Dubica, Gračanica, Velika Kladuša, Grad Sarajevo, Lukavac, Višegrad, Brčko Distrikt, Zenica i Stari Grad Sarajevo.

Pored stvaranja transnacionalne kulturne rute jugoistočne Evrope, i priznavanja statusa "Europskog puta kulture" od strane Savjeta Evrope, projektom je planirano stvaranje raznolikog turističkog proizvoda kulturalnog turizma u Bosni i Hercegovini.

Promociju kulturne rute i turističkih proizvoda će vršiti buduće Promotivno udruženje sastavljeno od partnera iz 11 država jugoistočne Evrope, koje će nastaviti sa promocijom i nakon završetka implementacije projekta. Rezultat navedenih aktivnosti je usmjeren ka ekonomskoj valorizaciji arhitekture 20. vijeka u državama uključenim u zajedničku akciju, sposobnoj da privuče segment internacionalne potražnje turista za kulturalnim turizmom, kao i da kreira nove usluge i radna mjesta.

Implementacija projekta u Bosni i Hercegovini traje od januara 2012. do jula 2014. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.932.044 EUR, I EU finansira 85% od ukupne vrijednosti, u iznosu od 1.407.076,24 EUR. Preostala sredstva u iznosu od 524.967,76 EUR je obezbijeđeno od strane drugih učesnika u projektu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.