Izvor: eKapija | Petak, 31.08.2012.| 13:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Energetski efikasna ulična rasvjeta u Trebinju

(Foto: b)

Predstavnici projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Ekonomija energetske efikasnosti (3E), potpisali su danas, sa predstavnicima UNDP BiH i Opštinom Trebinje, Pismo obaveze za uvođenje energetski efikasne ulične rasvjete u ulicama Nikšićki put i Vuka Mićunovića u Trebinju.

"Živine sijalice su već prevaziđena tehnologija za uličnu rasvjetu i nije energetski efikasna. Prema danas potpisanom pismu obaveze, predlaže se zamjena postojeće ulične rasvjete kako bi se smanjili troškovi električne energije za rasvjetu od 50 do 70 posto u odabranim ulicama u Trebinju", izjavio je Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID 3E projekta.

USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od strane javnog i privatnog sektora. Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži – u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu.

Mjere energetske efikasnosti je relativno lako sprovesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu.

Do danas, vlada SAD-a je obezbjedila blizu 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.