NavMenu

Zapažen nastup hrvatskih firmi na Sajmu šljive u Gradačcu

Izvor: eKapija Petak, 31.08.2012. 09:23
Komentari
Podeli

Na 39. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajmu šljive u Gradačcu, predstavljaju se i gosti iz Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Sisak, a među desetak firmi je i Centar za šljivu i kesten iz Petrinje.

"Na učešće smo se odlučili da bismo promovirali svoje programe. To su programi obrazovanja u poljoprivredi, tako da gradačački sajam otvara mogućnost da se oni nađu i na području Bosne i Hercegovine", kaže ravnateljica ovog centra Nevenka Mrmić.

Centar za šljivu i kesten je jedini edukacijski centar u Republici Hrvatskoj, ali i u regiji, koji ima registriran program za obrazovanje odraslih za zanimanje "Ekološki poljoprivredni gospodarstvenik".

Centar je potpisao sporazume o suradnji sa Agronomskim fakultetom iz Zagreba te pojedinim obiteljskim gospodarstvima na kojima se provode pokusi i edukacija. Zadaća Centra za šljivu i kesten je provoditi programe obrazovanja odraslih za specijalizirana zanimanja u poljoprivredi, prvenstveno u voćarstvu i ekološkoj poljoprivredi, ali i provoditi znanstvene programe samostalno i u suradnji sa drugim institucijama, s ciljem poboljšanja institucionalne infrastrukture u razvoju voćarstva, ali i ukupnog ruralnog razvoja.

Ovo nije njihova prva posjeta Bosni i Hercegovini. Centar za šljivu i kesten realizira projekt iz programa IPA prekogranična suradnja Hrvatska - Bosna i Hercegovina. ..

"Mi smo u suradnji sa Razvojnom agencijom Žepče prijavili projekt "FRUCTIS". Zamislili smo ga tako da se kroz projekt provodi edukacija za program voćara na području Žepča i Petrinje. Na edukaciji bi bila po 24 polaznika na obje strane, a u sklopu projekta bi bila i praktična nastava", dodala je ravnateljica.

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Sisak dobila je priznanje za sadržajan nastup na Gradačačkom sajmu. Na zajedničkom izložbenom prostoru od oko pedesetak kvadratnih metara, uz Županijske komore Sisak i Virovitica, svoje proizvode i usluge predstavljaju slijedeći izlagači iz Hrvatske: Džakula d.o.o. Blinjsi Kut, Centar za šljivu i kesten Petrinja, Euclid d.o.o. Vinkovci, "Kazandžija" Punitovci, "Apis" Cabuna, "Medena" Virovitica, Udruga moslavačka vinska cesta Kutina, Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije Sisak, ističu u Županijskoj komori Sisak.

Na sajmu je i firma Lozini cjepovi Kutjevo kao i Petrokemija iz Kutine, koja je stalni učesnik, još od 1969. godine, i dugogodišnji oficijelni sponzor ove privredno-turističke manifestacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.