NavMenu

Privrednici traže hitne mjere za sanaciju šteta od suše

Izvor: SRNA Petak, 31.08.2012. 07:50
Komentari
Podeli

Predstavnici Privredne komore Republike Srpske insistiraju na hitnom provođenju mjera Vlade za sanaciju štete izazvane sušom i zahtijevaju obezbjeđivanje interventnih količina kukuruza i otpis obaveze poljoprivrednih proizvođača po osnovu podrške za proljetnu sjetvu.

Privrednici traže da se za novčane podsticaje za razvoj poljoprivrede i sela za 2013. godinu obezbijede izdvajanja u skladu sa Zakonom o novčanim podsticajima, odnosno najmanje šest odsto domaćih prihoda budžeta i drugih izvora, te da se uz intenziviranje mjera navodnjavanja, nađe rješenje zaštite i od poplava i grada.

Osim toga, privrednici ističu i potrebu obezbjeđivanja plavog dizela i drugih repromaterijala za jesenju sjetvu.

Iz Privredne komore saopšteno je da tačnu visinu štete, naročito indirektne, nije moguće izračunati, jer suša još traje, a posljedice će se manifestovati i cijele iduće godine, te da će uz smanjenje proizvodnje, likvidnosti i povećanja gubitaka, posljedice biti vidljive i u smanjenju broja zaposlenih, pada životnog standarda, zbog neminovnog povećanja cijena, kao i zbog većeg uvoza i pada izvoza.

Situacija u ovoj grani privrede, smatraju u Privrednoj komori, u velikoj mjeri zavisiće i od institucija BiH, imajući u vidu da se određeni broj značajnih mjera za unapređenje poslovanja u ovom sektoru treba donijeti i na nivou BiH, kao što je stvaranje uslova za nesmetan izvoz u Hrvatsku i zemlje EU.

Privrednici su podržali najavljene mjere Vlade Republike Srpske koje se odnose na obezbjeđivanje redovnije isplate novčanih podsticaja, mogućnost raspolaganja sa 20.000 tona pšenice iz Srbije, reprogram obaveza prema državi, obezbjeđivanje dovoljnih količina mineralnog đubriva za jesenju sjetvu, te pregovore sa bankama s ciljem reprograma obaveza po kreditima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.