Izvor: Build | Srijeda, 29.08.2012.| 14:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predsjednik Izvršnog odbora kompanije Nestle pokrenuo blog o značaju očuvanja voda

Peter Brabeck-Letmathe, predsjednik Izvršnog odbora kompanije Nestlé, pokrenuo je blog "Izazov vode" kako bi skrenuo pažnju na probleme koji će nastati usljed povećane potrošnje vode. Letmat na blogu navodi da se svijet već nalazi na putu krize opskrbe vodom, koja još nije prepoznata i koja, po razmjerama i važnosti, povlači za sobom sve druge probleme sa kojima je u vezi.

U svom prvom blogu, gospodin Brabek navodi uznemirujuće statističke podatke koji upućuju na to da će u narednih 20 godina tražnja za vodom porasti za 50%, a da će do 2030. godine korištenje vode prelaziti šezdeset posto prirodno obnovljivih rezervi. To će imati poguban utjecaj na kvalitet i cijenu vode koja nam je potrebna da preživimo.

Samo mali procenat vode se koristi za piće, kuhanje i čišćenje, dok se 90% vode koristi za uzgajanje hrane. Ukoliko se ovo stavi u kontekst obezbjeđivanja hrane za populaciju koja je u stalnom porastu, možemo zaključiti da će doći do ozbiljnih nestašica vode, koje će direktno utjecati na trećinu populacije do 2030. godine. Posljedica će biti i nedostatak hrane širom svijeta. Manje hrane znači više cijene, koje će gurnuti milione u siromaštvo i glad.

Cilj bloga je da se poveća svijest o ovom problemu, kao i da se podstaknu mogući prijedlozi za prevazilaženje. Ipak, zaključak je da se bez partnerstva svih onih koji učestvuju u problemu, neće napraviti pomak ka smislenom rješenju.

Blog u cjelosti možete pročitati i pratiti na adresi http://www.hashtagwater.com/.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.