NavMenu

Revizori u Ministarstvu pravde RS: Za poštanske usluge potrošeno preko 3 milijuna KM

Izvor: eKapija Srijeda, 29.08.2012. 11:38
Komentari
Podeli

U prošloj godini je Ministarstvo pravde RS samo za poštanske usluge potrošilo preko 3, 1 milijun KM, navodi se u revizroskom izvještaju za prošlu godinu.

"Ostvareni rashodi za poštanske usluge u pojedinim institucijama veći su od ukupno planiranih rashoda energije, komunalnih i komunikacijskih usluga, što dovodi u pitanje realnost cjelokupnog procesa planiranja", kažu iz Glavne službe za reviziju javnog sektora RS. Tako su na primjer, u Osnovnom sudu Gradiška rashodi dostave pismonosnih pošiljki su veći od ukupno planiranih rashoda energije, komunalnih i komunikacionih usluga veći za 42%, u Osnovnom sudu Bijeljina za 46%, u Osnovnom sudu Trebinje za 25%...

Napominje se i da sudovi i tužilaštva u kojima je vršena revizija uglavnom nemaju ugovore sa Poštama Srpske, ili je ugovor star desetak i više godina.

Plaćanje poštanskih usluga se vrši na osnovu mjesečnih faktura za pismonosne otpreme, a značajno je i kašnjenje u doznačavanju proračunskih sredstava što se odražava i na kašnjenje u plaćanjima, te se obaveze izmiruju sa kašnjenjem 6 mjeseci i više.

U prošloj godini je Ministarstvo imalo velike rashode i za režijski materijal koji obuhvataju nabavke uredskog i kompjuterskog materijala, materijala za održavanje čistoće, te rashode za dnevni tisak, službena glasila, časopise, knjige i ostalo. Za to se u prošloj godini potrošilo preko 1, 5 milijuna KM, a to je za 23 posto više od planiranog.

Rashodi za mobilne telefone iznosili su 90.020 KM, od čega se na samo Ministarstvo odnosi 9.470 KM. U Ministarstvu je nakon Zaključka Vlade RS od 3.2.2011. godine, ukinuto pravo naknade za troškove mobilnih telefona za sve zaposlene, ali je nastavljeno sa plaćanjem pretplate za VPN-servis, zbog ugovorom preuzetih obaveza – do isteka ugovora.

"Na rashode mobilnog telefona evidentirane su i kupovine mobilnih telefonskih aparata, u vrijednosti najmanje 2.600 KM, što nije u skladu sa Naredbom ministra od 01.03.2011.godine", navode se u izvještaju.

Revizori su preporučili da Ministarstvo rashode za mobilne telefone, nastale izvan okvira Zaključka Vlade RS, tretira kao lična primanja zaposlenih, naveli su revizori.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.