NavMenu

Prerađivači bez sirovina, najavljuju rast cijena

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 29.08.2012. 08:07
Komentari
Podeli

Suša koja je ove godine skoro u potpunosti uništila poljoprivrednu proizvodnju u Republici Srpskoj već je uzela danak u prerađivačkoj industriji koja sirovine mora da uvozi, ali i da smanji proizvodnju, što će, upozoravaju ekonomisti, dovesti do poskupljenja hrane i negativno se odraziti na čitavu ekonomiju.

Gubici u poljoprivredi zbog dugotrajne suše mjere se milionima maraka, a prerađivači ovu godinu već ocjenjuju najtežom do sada i najavljuju da će biti veoma teško zadržati cijene na sadašnjem nivou.

Primorani su, kako kažu, da revidiraju već ranije sklopljene ugovore sa domaćim proizvođačima i sirovine traže na inostranom tržištu, a da proizvodne kapacitete smanje.

Industrija

Direktor banjalučke "Vitaminke" Žarko Mikić kaže da se ugovori koje su potpisali ove godine ni izbliza neće moći ispoštovati.

"Činjenica je da su prinosi mnogo manji od očekivanih i to je uticalo i na cijenu i na kvalitet. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nam je izašlo u susret i za interventni otkup obezbijedilo 350.000 KM, koje planiramo da vratimo do kraja godine, a proizvođačima ćemo odmah dati novac", naglasio je Mikić.

On je istakao da će "Vitaminka" sve količine koje ne bude mogla da nabavi na domaćem tržištu morati da uveze.

"Ovo je jedna od najtežih godina do sada. Nastojaćemo da cijene zadržimo na sadašnjem nivou, ali je činjenica da ćemo smanjiti proizvodnju. To je šteta jer imamo kapacitete da preradimo mnogo više, ali u ovoj godini jednostavno ne možemo drugačije", naglasio je Mikić.

Direktor preduzeća "Sava Semberija" iz Bijeljine Jagoda Krsmanović kaže da ovo preduzeće prošle godine nije uvezlo ni kilogram voća i povrća, dok će ove godine biti prinuđeni na to.

"Prve količine sirovina su usljed visokih temperatura oštećene tako da ne mogu da se iskoriste, pa ćemo morati koristiti sirovinu iz uvoza. Mi smo u startu krenuli da otkupljujemo proizvode od poljoprivrednika iz Semberije, a problemi su nastupili kada su počele enormno visoke temperature. Još ne znamo koliko ćemo morati uvoziti i koliko će nas to koštati, ali je sigurno da ćemo imati veće izdatke", naglasila je Krsmanovićeva.

Ekonomisti

Projekt menadžer Sektora za makroekonomiju Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran ističe da šteta koju su poljoprivrednici imali i prošle godine nikada nije nadoknađena i da je neizvjesno kako će biti pokrivena ovogodišnja.

"Sigurno je da nas očekuje pad u preradi poljoprivrednih proizvoda. Jako je ugrožen stočni fond, time i proizvodnja mlijeka i mesoprerađivačka industrija, odnosno čitava agroindustrija. To će sigurno doprinijeti i padu ukupne industrijske proizvodnje i zaposlenih u industriji", naglasio je Gavran.

On je istakao da će prerađivači koji sebi mogu da priušte da domaće sirovine zamijene uvoznim, povećati troškove. Ističe da je neminovno i povećanje uvoza, a time i deficita.

- Sa svim ovim štetama pokreće se cijeli ciklus negativnih dešavanja, a možda najveća šteta je zakasnjelo djelovanje nadležnih - naglasio je Gavran.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da su problemi u poljoprivredi toliko teški da će sigurno izazvati produbljivanje krize.

"Ovi problemi neminovno će doprinijeti povećanju cijena hrane, ali će dovesti u pitanje i isporuku robe za prerađivače koji su već ugovorili prodaju svojih proizvoda", naglasio je Pavlović.

I iz Svjetske banke upozoravaju da je BiH na pragu druge recesije, prvenstveno zbog nedjelovanja vlasti, koja treba hitno da sprovede reformu javne potrošnje, ali i činjenice da se neizvjesnost u evrozoni produžava, a nepovoljne vremenske prilike uništavaju domaću proizvodnju.

Robne rezerve

Igor Gavran kaže da bi domaće vlasti mogle i trebale da brže i više reaguju aktiviranjem i punjenjem robnih rezervi.

"Već sada bi trebalo kupiti proizvode za koje se zna da će biti deficitarni, poput pšenice. Ipak, sudeći prema dosadašnjim iskustvima jedino što očekujem jeste da drastičan pad poljoprivredne proizvodnje bude izgovor vlastima da smanje podsticaje za poljoprivredu, što bi bilo sramno", naglasio je Gavran.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.