NavMenu

Nakon ulaska Hrvatske u EU: Skuplje meso, voće, povrće, cigarete, sir, čokolada, mlijeko...

Izvor: Večernji list Ponedjeljak, 27.08.2012. 15:03
Komentari
Podeli

Značajnije poskupljenje mesa, proizvoda od mesa, cigareta, mlijeka i mliječnih proizvoda, kondiktorskih proizvoda, voća i povrća te mnogih drugih proizvoda čeka bh građana sljedeće godine. Naime, nakon ulaska Hrvatske u EU, trećina poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se u BiH uvoze iz Hrvatske opteretila bi se carinama, koje su u prosjeku veće za 20 posto, nekih i više, što bi uglavnom plaćali potrošači. Pristupanjem Hrvatske u EU prestaju vrijediti postojeći trgovinski sporazumi, od kojih je najvažniji onaj sa zemljama potpisnicama Cefte (srednjoeuropski sporazum o slobodnoj trgovini), a započinje primjena zajedničke trgovinske politike Europske unije.

No, za trećinu proizvoda u BiH (kako navode analitičari HNB-a ukupne vrijednosti od oko 100 milijuna eura) uvele bi se carine, koje će za priličan broj proizvoda biti i veće od 20 posto. Opterećenje bi bila najveće za proizvode mesne industrije (žive životinje, meso i mesne prerađevine), kod kojih će se primjenjivati carine ne samo u postotnom nego i u količinskom iznosu pa kod pojedinih proizvoda carinsko opterećenje može dosezati i 50 posto. Hrvatska je u velikoj mjeri liberalizirala svoju trgovinu s drugim potpisnicama Cefte, a najviše s BiH, gdje se hrvatski proizvodi izvoze uz nultu stopu carine. Snižene stope carine primjenjuju se i pri izvozu u Srbiju, a preferencijalni trgovinski režimi važe i na tržištima ostalih članica. Pogoršali bi se i uvjeti plasmana cigareta. Sada više od polovine hrvatskog izvoza cigareta (35 milijuna eura godišnje) odlazi na tržište BiH uz nultu stopu carine. BiH članicama EU naplaćuje carinu od 15 posto, što će se primjenjivati i na Hrvatsku.

Teret carina bio bi relativno velik i kod mliječnih proizvoda (uz procijenjenu prosječnu carinu od 8 posto), a i hrvatski proizvođači konditorskih proizvoda mogli bi izgubiti na konkurentnosti zbog uvođenja carine od oko 10 posto. Iz postojeće regulative carinskih tarifa i uvjeta trgovine dogovorenih SSP-om proizlazi da će i nakon ulaska u EU Hrvatska nastaviti izvoziti u BiH oko dvije trećine svojih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uz nultu stopu carine, a u tu skupinu proizvoda spadaju i niz važnih izvoznih proizvoda, kao što su pivo, pšenica, voda i bezalkoholna pića te ulja i masti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.