Izvor: Portal BH Biznis | Ponedjeljak, 24.07.2006.| 11:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH uskoro uvodi carine za određene poljoprivredne proizvode?

Adnan Terzić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, potvrdio je da će BiH uvesti carine na poljoprivredne proizvode iz Srbije i Hrvatske pristupanjem regionalnoj zoni slobodne trgovine. On je istakao da njihov zahtjev tokom pregovora o potpisivanju multilateralnog sporazuma o zoni slobode trgovine, odnosno proširenju CEFTA, jeste uvođenje carine za određene poljoprivredne proizvode iz Srbije i Hrvatske. Bh. tržište je potpuno otvoreno za sve proizvode, dok tržišta drugih zemalja, konkretno Srbije i Hrvatske, nisu. Terzić je istakao da stoga žele uvesti carine koje će postupno do 2010. godine biti ukinute.

Terzić je pojasnio da važeći bilateralni ugovori između Srbije i Hrvatske uopće ne obuhvataju poljoprivrednu proizvodnju, dok BiH s ovim državama ima bescarinske ugovore. Sadašnji ugovori o slobodnoj trgovini koje BiH ima sa Srbijom, odnosno Hrvatskom, omogućavaju tim zemljama razne vancarinske barijere za bh. proizvode. Zato je pokrenuta procedura potpisivanja aneksa ugovora kojima će se zaštititi bh. proizvođači.

Pakt za stabilnost u jugoistočnoj Evropi inicirao je potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini između zemalja regije. Trenutno predstavnici ove organizacije insistiraju na jednom ugovoru koji će potpisati sve zemlje i kojim će biti kreirana regionalna zona slobodne trgovine.

Dragan Barbutovski, glasnogovornik Pakta za stabilnost u jugoistočnoj Evropi, rekao je da BiH mora sa svojim susjedima riješiti neka otvorena pitanja a oni su spremni pomoći u tome. Dok ta pitanja ne budu riješena neće se moći pristupiti potpisivanju novog, multilateralnog ugovora o regionalnoj zoni slobodne trgovine ili, kako je neki zovu, proširenoj CEFTA.

Premijeri BiH, Hrvatske i Srbije krajem mjeseca će u Salzburgu razgovarati o kreiranju regionalne zone slobodne trgovine. Ugovor o ovoj zoni trebalo bi da bude potpisan do 2006. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.