Izvor: eKapija | Petak, 24.08.2012.| 08:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pregovara se oko rekonstrukcije: Hoće li stadion Grbavica postati "Telecom Arena"?

Na inicijativu načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže i Ivice Osima predsjednika Fudbalskog saveza BiH jučer je u zgradi Općine Novo Sarajevo održan treći sastanak povodom sanacije i rekonstrucije stadiona Grbavica. Na sastanku su prisustvovali predstavnici Fudbalskog saveza BiH na čelu sa predsjednikom Ivicom Osimom, zatim Sabahudin Žujo predsjednik FK "Željezničar", predstavnici Uprave BH Telecoma, te projektantske firme koja je u fazi izrade projektnog zadatka rekonstrukcije stadiona Grbavica.

Tim povodom, načelnik Koldžo upoznao je prisutne o dosadašnjim aktivnostima, naglasivši da inicijativa koju je pokrenuo zajedno sa svojim saradnicima, a koju je odmah podržao Ivica Osim ima samo jedan cilj, da se u realnim okvirima koji odgovaraju i potrebama i mogućnostima današnjice, napravi jedan funkcionalan stadion po međunarodnim standardima, standardima FIFE i UEFE, kako bi se utakmice reprezentacije BiH, ali i fudbalskih klubova mogle igrati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu.

Prije nekoliko mjeseci ove godine održan je sastanak i sa predstavnicima Vlade Federacije, Kantona Sarajevo, Gradske uprave, Fudbalskog saveza BiH i FK "Željezničar" o tome da se ulaganjem zajedničkih snaga i kapaciteta započnu potrebne radnje na dogradnji i rekonstrukciji stadiona "Grbavica", što su predstavnici navedenih institucija i podržali.

Općina Novo Sarajevo preuzela je na sebe posao izrade projektne dokumentacije i idejnog projekta za rekonstrukciju stadiona, a na današnjem sastanku, koji je trajao nekoliko sati zbog složenosti rješavanja tehničkih detalja, u potpunosti se definisao i projektni zadatak, tako da bi za mjesec dana mogli dobiti i konačan idejni projekat, kao i trodimenzionalnu prezentaciju budućeg izgleda stadiona Grbavica.

Predstavnici Uprave BH Telecoma izrazili su želju da učestvuju u realizaciji ovog važnog projekta za državu Bosnui i Hercegovinu, u okviru zakonskih mogućnosti, a razgovaralo se i o tome da budući stadion Grbavica dobije naziv "Arena Telecom".

Ivica Osim, predsjednik Fudbalskog saveza BiH istakao je kako pretpostavlja da će se i UEFA uključiti u realizaciju navedenog projekta , o čemu će se više znati nakon zvanične posjete delegacije UEFE Sarajevu. Osim je iskoristio priliku, te u znak zahvalnosti Općinskom načelniku Nedžadu Koldži poklonio je dres reprezentacije BiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.