NavMenu

Novih deset kilometara autoputa: Puštena u promet dionica Kakanj - Bilješevo

Izvor: Fena Četvrtak, 23.08.2012. 16:10
Komentari
Podeli

Autoput na koridoru Vc od danas je duži za deset kilometara. Puštena je u promet dionica Kakanj - Bilješevo.

U promet je puštena dionica autoceste sa po dvije trake u oba smjera sa zaustavnim trakama. Radove na ovoj dionici je izvodio Joint Venture Viadukt d.d. Zagreb i Hering d.d. Široki Brijeg.

Radovi na reigonalnoj cesti i naplatnom mjestu Kakanj, će biti gotovi u toku slijedećih nekoliko mjeseci. Ovim će javno preduzeće Autoceste FBiH d.o.o. Mostar izgraditi 12 kilometara potpuno nove regionalne ceste.

Radovi na ovoj dionici su počeli u maju 2010. godine, ali je većina radova čak oko 85 posto urađena u posljednjih 15 mjeseci.

Ukupna vrijednost investicije je iznosila više od 100 miliona KM a radovi su finansirani iz kredita Evropske investicijske banke (EIB).

Svečanom otvaranju su prisustvovali premijer FBiH Nermin Nikšić, ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa FBiH Enver Bijedić, direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Tonči Stančić, predstavnici izvođača radova, ministri Vlade FBiH, premijeri i ministri Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

U narednoj godini pet hiljada radnika iz građevinske operative treba biti direktno angažovano na izgradnji budućih dionica autoceste, izjavio je federalni premijer Nermin Nikšić.

On je kazao da jedno od prioritetnih opredjeljenja i dalje treba biti nastavak izgradnje mreže autoputeva i u tom smislu pozdravio rezultate i aktivnosti JP Autoceste FBiH. Činjenica da je otvorena nova dionica autoputa u dužini deset kilometara, te da se odvijaju radovi na drugim dionicama i pripremaju novi projekti, kako je dodao, ukazuju na napore da se ubrza izgradnja u oblasti cestogradnje.

Premijer Nikšić je najavio da će u utorak u Vladi FBiH biti potpisivanje novog ugovora, investicije vrijedne 150 miliona KM za dodatnu dionicu od Lepenice prema Suhodolu, od nekih pet kilometara.

Ova vlada, po riječima federalnog ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića, dokazuje da ispunjava svoja obećanja data kada su došli na vlast.

"Mi smo za 15 mjeseci uspjeli završiti deset kilometara autoceste, a sve prethodne vlade za 15 godina su napravile 37 kilometara", kazao je Bijedić.

On je čestitao izvođačima na uspješno okončanim radovima na na dionici Kakanj-Bilješevo, dodajući da je nastavak radova dodijeljen pravim kompanijama koje će ispuniti svoja obećanja i do kraja 2014. godine spojiti Sarajevo i Zenicu sa modernim autoputem.

Na otvaranju dionice Kakanj - Bilješevo, ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić kazao je da se radi o jednom od kapitalnih projekata važnih za Federaciju BiH i za BiH.


Naveo je da se u BiH realizira niz projekta cestovne infrastrukture kako bi se BiH povezala sa ostatkom Evrope, ali i kvalitetnije unutar granica naše države.

"U narednih dvije godine očekujemo realizaciju, završetak ili početak radova na više od 60 kilometara autoputa i to će biti najbolja potvrda jedne simbioze domaćih izvođača i investitora, vlada u BiH", kazao je Hadžić.

Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić podsjetio je da su radovi na dionici Kakanj-Bilješevo u počeli u maju 2010. godine, ali je većina radova, čak oko 85 posto urađena u posljednjih 15 mjeseci. Ukupna vrijednost investicije je iznosila više od 100 miliona KM, a radovi su finansirani iz kredita Evropske investicijske banke (EIB).

Radi se o tehnički zahtjevnoj dionici - urađena su tri velika dupla mosta, dva velika mosta na regionalnoj cesti i sanirano jedno od najvećih klizišta u BiH Tičići čija je investicija bila gotovo deset miliona KM.

Karić je dodao da će za nekoliko mjeseci biti završeno i 12 kilometara regionalne ceste i bočno naplatno mjesto Kakanj, tako da će ova dionica postati sastavni dio zatvorenog sistema naplate.

Predstavnici kompanija Joint Venture Viadukt d.d. Zagreb i Hering d.d. Široki Brijeg, Joško Mikuliuć i Ladislav Bevanda izrazili su zahvalnost na korektnoj i uspješnoj saradnji tokom realizacije projekta.

Također, danas je i zvanično nastavljen rad na tunelu Vijenac dužine skoro tri kilometra, a radove na probijanju tunela izvodi konzorcij bh. kompanija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.