NavMenu

Prevoznici traže smanjenje akciza na naftne derivate

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 23.08.2012. 07:54
Komentari
Podeli

Predstavnici prevoznika u putničkom i teretnom saobraćaju, taksista i poljoprivrednika u RS iduće sedmice će održati zajednički sastanak sa kojeg će zatražiti intervenciju institucija za ublažavanje posljedica divljanja maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika u unutrašnjem i međunarodnom transportu RS, kazao je da je sa današnjim poskupljenjima naftnih derivata na pumpama, te najavama da će iduće sedmice doći do novog rasta cijene goriva, "dogorjelo do nokata".

"Inicirao sam sastanak predstavnika udruženja čiji su članovi ugroženi skokom cijena derivata na tržištu sa kojeg, vjerujem, da ćemo donijeti zajedničke zaključke. Država ima mehanizme da nam pomogne, prije svega, kroz smanjenje svojih dažbina, odnosno akciza i putarina na naftne derivate", kazao je Grbić.

Na pumpama širom RS od danas i danas su istaknute nove cijene naftnih derivata koje su od tri do šest feninga više u odnosu na prošlu sedmicu. Litar eurodizela sada iznosi oko 2,52 KM, benzina od 2,54 KM do 2,63 KM, a lož-ulja 2,15 KM.

Prema zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, država i entiteti su po osnovu akcize i putarina na naftne derivate samo u prvih sedam mjeseci ove godine ubrali oko 387 miliona KM. Računica pokazuje da učešće državnih nameta u cijeni naftnih derivata iznosi čak 40 odsto (akciza po litri 0,40 KM, putarina 0,15 KM, posebna putarina za autoputeve 0,10 KM i PDV od 17 odsto), što privrednici čiji posao zavisi od cijena tih energenata, smatraju isuviše visokim nivoom.

"Toliko učešće države je van pameti, dok prevoznici putnika svakodnevno finansijski tonu. Kod autoprevoznika se pali "crvena lampica" kada cijena goriva dostigne 30 odsto od prihoda, a sada je ona čak 60 odsto, što je nemoguće podnijeti. Dodatna poteškoća kod prevoznika u gradskom saobraćaju je što za poskupljenje usluga moraju dobiti odobrenje gradske uprave, što ovi u administraciji ne žele ni da čuju", kaže Sladomir Đurić, suvlasnik banjalučkog "Autoprevoza".

On je izrazio sumnju da će se država i entiteti svojevoljno odreći dijela prihoda od akciza i putarina, pogotovo u situaciji ekonomske krize koja diktira slabiji priliv budžetskih sredstava.

"Nisam siguran koliko naša udruženja imaju snage da zaustave poskupljenja, ali ukoliko se ostvare određene najave da će litar goriva uskoro dostići i tri marke onda ćemo biti prinuđeni na radikalne mjere", upozorio je Đurić.

U Udruženju poljoprivrednih proizvođača RS kažu je jedina opcija u postojećoj situaciji smanjenje akciza i putarina na naftne derivate i uvođenje jeftinog plavog dizela za poljoprivrednike.

"Nemoguće je praviti silažu na cijeni goriva od 2,50 KM, jer jednostavno nema proizvodnje koja to može istrpjeti. Poljoprivrednici su odavno ugroženi sušom i visokom cijenom repromaterijala, a stalni rast cijene goriva prijeti potpunim upropaštavanjem poljoprivredne proizvodnje", ukazao je Vladimir Usorac, predsjednik tog udruženja.

On kaže da je predsjedniku RS Miloradu Dodiku na nedavnom sastanku obećao da će predstavnici RS blokirati zajedničke institucije BiH ukoliko se ne izađe u susret zahtjevima poljoprivrednika za uvođenje plavog dizela.

Dragan Purišić, predsjednik Udruženja banjalučkih taksi prevoznika, kaže da se taksisti sa divljanjem cijena derivata suočavaju sa sve manje posla, jer zbog pada životnog standarda građana nisu u mogućnosti povisiti cijene usluga. On, takođe, kaže da osnovni institucionalni problem predstavlja činjenica da je za izmjenu akcizne politike potrebna saglasnost na nivou BiH, smatrajući da u FBiH nisu zainteresovani za rješenje tog problema.

"Bojim se da se nalazimo u začaranom krugu iz kojeg nema izlaza", ocijenio je Purišić.

Francuska obara porez na gorivo

Francuski premijer Žan-Mark Ero obećao je danas manje i privremeno smanjenje poreza na benzin i dizel, u cilju pojeftinjenja goriva na pumpama u toj zemlji.

Ero je rekao da će sniženje poreza prethoditi uvođenju stalnog mehanizma za regulisanje cijena goriva. Naftne kompanije su upozorile Vladu u Parizu da ne uvodi ograničenje cijena goriva jer će to samo izazvati nestašicu na pumpama. S druge strane, smanjenje poreza će rezultirati padom prihoda za državu i moglo bi da ugrozi napore Vlade da ove godine smanji budžetski deficit na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.