Izvor: eKapija | Srijeda, 22.08.2012.| 12:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počinje emitiranje dijaloških emisija "Pravda za svako dijete"

Serijal od pet dijaloških emisija "Pravda za svako dijete" mitovat će se na programu BHT1 od 21.08.2012. svakog utorka u 17:00h. Serijal emisija o sistemu pravosuđa za maloljetnike dio je UNICEF-ovog projekta ‘Zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u BiH’ u čijoj realizaciji sudjeluju relevantna ministarstva, vladine institucije i organizacije uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA) i Švicarske agencije za razvoj (SDC). Gledatelji će emisije moći pogledati i na Federalnoj televiziji petkom u 14:00h i Televiziji Republike Srpske ponedjeljkom u 22:00h.

Pet polusatnih dijaloških emisija obrađuju teme vezane za sistem pravde za djecu, uzrocima i prevenciji prestupništva i nasilja, sa ciljem suzbijanja predrasuda o maloljetničkom prestupništvu. Gledatelji će u okviru navedenih tema moći pogledati diskusije eksperata iz oblasti pravde za djecu, među kojima su Elmedin Muratbegović – profesor na Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Sarajevo, Ljubo Lepir – pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Vlade RS, Mujo Hasković – profesor na Fakultet za kriminalistiku Sarajevo, kriminologiju i sigurnosne studije , Senka Blagojević iz Centra za socijalni rad Brčko, Elizabeta Lukačević iz Biroa za ljudska prava iz Tuzle, Jasmina Kosović - sudija Suda BiH, Nada Grahovac – Ombudsman za djecu RS i mnogi drugi.

Prijatelji kampanje ovim angažmanom postale su brojne bh. ličnosti iz svih oblasti društvenog i javnog života, i to Dino Merlin, koji će ujedno i otvoriti serijal, Jasna i Pjer Žalica, Moamer Kasumović, Amira Medunjanin, grupa Regina i Davor Ebner, Armin Muzaferija, Mirza Šoljanin, Amel Ćurić, Maja Tatić, Marija Šestić, Igor Vukojević i Željko Panić.

Projekat promovira integrirani i multisektoralni pristup uz jačanje referalnih sistema na nivou općina kroz identifikaciju djece pod rizikom i u kontaktu sa zakonom u svrhu unapređenja pravosudnog sistema za djecu u Bosni i Hercegovini kao i radi jačanja pravnog i političkog okvira, sistema, usluga i praksi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.