Izvor: | Petak, 21.07.2006.| 12:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U cilju zaštite tržišne utakmice, "Microsoft" najavio nova načela

(Foto: b)

Američki softverski div "Microsoft" objavio je niz neobvezujućih smjernica koje bi mu trebale pomoći da nakon objave Viste, nove verzije operativnoga sistema Windows, izbjegne nove postupke utemeljene na prigovoru da je prekršio zakone tržišne utakmice. Kompanija je novim smjernicama proširila paket obveza koje su joj nametnute u sklopu pogodbenoga rješenja spora u SAD-u iz 2001. oko kršenja načela tržišne utakmice, čiji dijelovi prestaju vrijediti 2007., objasnio je na skupu u Washingtonu "Microsoftov" pravni savjetnik Brad Smith. Nova poslovna politika, istakao je, počivat će na 12 načela koja će u nekim slučajevima proširiti nastojanja kompanije da sarađuje s informatičkim inženjerima i osigurati mogućnost izbora potrošačima i proizvođačima osobnih računala. Ta će neobvezujuća načela osigurati industriji i potrošačima prednosti neprekidnih inovacija i istodobno konkurenciji otvoriti i sačuvati solidne prilike.

U sklopu novih smjernica potrošačima i proizvođačima personalnih računala omogućit će se odabir programa drugih proizvođača softvera. Nadalje, "Microsoft" će nezavisne proizvođače softvera opskrbiti informacijama koje će im omogućiti razvoj programa kompatibilnih s Windowsima. Kompanija će također prilagoditi svoj softver za rad u sklopu platformi drugih proizvođača.

Smith je istakao da cilj navedenoga paketa nije zaobilaženje nastojanja regulatorskih tijela za zaštitu tržišne utakmice u državama diljem svijeta da s obzirom na dominantnu poziciju "Microsofta" osiguraju provedbu odgovarajućih propisa. Smith je zaključio da će "Microsoft" i dalje poštovati zakone kojima se regulira zaštita tržišne utakmice i nastaviti konstruktivan dijalog s vladama i ostalima u industriji, i u SAD i u ostalim dijelovima svijeta.

Tagovi:
programska oprema
Microsoft
Vista
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.