NavMenu

U trgovinama u FBiH 30.000 radnika radi na crno

Izvor: Večernji list Utorak, 21.08.2012. 10:28
Komentari
Podeli

Procjena Sindikata trgovine, ugostiteljstva i turizma FBiH ukazuje da je najveći udio sive ekonomije u oblasti trgovine, te poljoprivrede, ali i u oblasti pružanja intelektualnih usluga. Ovaj sindikat procjenjuje da je samo u oblasti trgovine na ovaj način zaposleno između 25.000 do 30 tisuća ljudi. Rad u neformalnoj ekonomiji jako utječe na ostvarivanje i kršenja prava radnika, piše Večernji list.

Ostvarivanje prava

Naročit je problem ostvarivanja prava na zdravstvenu, socijalnu i mirovinsku zaštitu osoba koje rade u ovoj vrsti ekonomije. Inspekcije nemaju dovoljno zaposlenih i nisu u mogućnosti redovito pratiti poduzeća, tek jednom mjesečno, što nije dovoljno kako bi se ovaj, ali i drugi problemi u vezi s ostvarivanjem prava na rad i u vezi s radom redovito pratili, te da bi se moglo aktivno djelovati. Radnici u sivoj ekonomiji pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju putem prijave na zavode za zapošljavanje. Država je pokušala umanjiti pritisak ovih radnika na zavode za zapošljavanje kroz uvođenje fiskalnih kasa, boksova na tržnicama te njihovim osiguranjem putem dobrovoljnih doprinosa.

Recesijski udar

Međutim, nakon udara recesije na BiH početkom 2009. godine promet na tržnicama se značajno smanjio, a ovakve osobe se ponovno prijavljuju na zavode za zapošljavanje jer ne mogu dovoljno zaraditi za plaćanje dobrovoljnih doprinosa za mirovinsku i zdravstvenu zaštitu.

Ne postoji jedinstvena politika države i entiteta koja cilja na postupno podizanje do najvišeg održivog stupnja zaposlenosti koja se na jednak način provodi na cijelom teritoriju zemlje. U BiH postoje zavodi za zapošljavanje na razini općina, županija, entiteta te agencija za rad i zapošljavanje na državnoj razini.

Međutim, djelatnosti ovih zavoda i agencije sastoje se uglavnom u registriranju osoba koje traže posao te administriranja prava nezaposlenih osoba koja se odnose na npr. ostvarivanje zdravstvene zaštite. Stručno i kadrovski ove službe nisu adekvatno osposobljene naročito kada govorimo o zapošljavanju ranjivih kategorija stanovništva. Pitanje prekvalifikacija i dodatnih obuka važno je za BiH.

Neke županije imaju posebne programe prekvalifikacije i obuke koje su usmjerene ka smanjenju nezaposlenosti. Problem su i neadekvatni programi u obrazovnim ustanovama koji bi omogućavali prekvalifikaciju i obuku nezaposlenih. Postoji negativna veza između obrazovne strukture onih koji traže posao i nezaposlenosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.