NavMenu

Šta nasljeđujemo od mame, a šta od tate?

Izvor: Metro-portal Ponedjeljak, 20.08.2012. 10:48
Komentari
Podeli

Kad se beba rodi, jedna od prvih stvari koju ljudi pokušavaju uočiti jest na koga dijete liči. Kako tvrde stručnjaci, svako je dijete jedinstveno, rezultat neke od milijardu mogućih kombinacija, no ipak neke nasljedne osobine dolaze od oca, a neke od majke.

Genetičari su se bacili na posao i ustanovili koje karakteristike nasljeđujemo od kojeg roditelja, pa je tako potvrđena urbana legenda o nasljeđivanju kose po majčinoj liniji. Pogledajte djeda i ujake, ako nemaju kose, nećete je imati niti vi.

Majka će vam proslijediti i veliki nožni palac, pa ako imate broj noge za koji je nemoguće naći cipele zbog golemog palca, zahvalite se majci. Otac će vam, s druge strane, u nasljeđe ostaviti velike uši.

Dječaci od majke nasljeđuju samo jedan iks kromosom koji je bogat genima koji utječu na fizički izgled, a očev je iks kromosom siromašan takvim genima. Posljedica je vjerovanje da dječaci liče na majke, a curice ne liče nužno na oca, jer dobivaju po jedan iks kromosom od oba roditelja pa mogu ličiti i na jednog i na drugog.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.