Izvor: eKapija | Subota, 18.08.2012.| 08:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Osnivačko pravo nad "Aquatermom" Olovo i bolnicom Tešanj" prebačeno na općine

(Foto: b)

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na 75. sjednici usvojila je prijedloge Odluka o prenošenju prava i obaveza osnivača nad Javnom zdravstvenom ustanovom banjsko-rekreativni centar "Aquaterm" Olovo i Javnom ustanovom "Opća bolnica Tešanj".

Zakon o zdravstvenoj zaštiti usvojen je prije dvije godine, kada je dat rok od 48 mjeseci za prilagođavanje zdravstvenih ustanova Zakonu. Taj rok je istekao 10. augusta ove godine i ono što je bilo sporno u Zeničko- dobojskom kantonu bila su osnivačka prava u JZU banjsko- rekreativni centar "Aquaterm" u Olovu i JU "Opća bolnica Tešanj".

"Zakon je precizan. U članu 53. stoji da "Općine više ne mogu biti osnivači bolnice i banjskog liječilišta". Međutim, u javnosti su se pojavila razna tumačenja koja su bila neopravdana. Ministarstvo zdravstva ZDK je radilo na pronalaženju najadekvatnijeg rješenja za ove dvije zdravstvene ustanove, vodeći se time da nijedna ustanova ne smije biti oštećena. Pronašli smo najadekvatnije rješenje, čl. 8. Zakona o ustanovama koji je dao mogućnost da se izvrši prijenos prava s kantona na općine. Tako da su ova dva prijedloga usvojena i ići će na potvrdu zastupnika u Skupštini ZDK", izjavila je Senka Balorda, ministrica zdravstva ZDK.

Ovim prijedlozima Vlada ZDK nema obavezu finansiranja zdravstvenih ustanova, ali finansiranje se i dalje odvija putem Fonda zdravstvenog osiguranja.

"Treba napraviti razliku između osnivačkih prava, tj. ustanove prelaze pod okrilje kantona u finansiranju i u organizaciji i vlasničkih prava, tj. vlasništvo općina na kojima se nalaze ustanove. Građani ne treba da budu zabrinuti, bolnica Tešanj se i dalje finansira iz Fonda. Međutim, javnost treba da zna da Vlada nikada nije raspravljala o Izvještaju o kvalitetu rada Opće bolnice. Mi smo tražiti da Ministarstvo bude obavezujuće u razmatranju pojedinih stavki u radu zdravstvenih ustanova", istakla je ministrica Balorda.

Ugovor Fonda zdravstvenog osiguranja ZDK za Opću bolnicu Tešanj za 2012. godinu iznosi 4.203.373 KM. Ugovorom je obuhvaćena bolnička zdravstvena zaštita sekundarnog nivoa s dijagnostikom, vanbolnička konsultativno- specijalistička zdravstvena zaštita, ampularni lijekovi i medicinski transport, a Općoj bolnici Tešanj plaćaju se i pojedinačne usluge na kraju godine po broju realiziranih usluga.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.