NavMenu

Pri kraju izgradnja postrojenja: Prečistač otpadnih voda na području Živinica od septembra u funkciji

Izvor: eKapija Petak, 17.08.2012. 15:01
Komentari
Podeli

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na području Općine Zivinice privodi se kraju.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na području Općine Živinice predstavlja jedan od najvećih projekata u BiH, a radovi na izgradnji ovog postrojenja privode se kraju, navode iz ove općine.

"Izvođač radova firma Strabag ovih dana privodi kraju izgradnju postrojenja za mehanički tretman otpadnih voda, dakle dio postrojenja koji je već ugovoren. Inače ovo postrojenje je kapaciteta nekih 42.000 stanovnika što predstavlja zaista ogroman broj i pomak obzirom da su se kompletne fekalne vode do ovog projekta ispuštale u rijeku Oskovu i rijeku Spreču", kazao je načelnik Općine Živinice Hasan Muratović, prilikom nedavnog obilaska gradilišta.

Vrijednost ovog projekta je oko 8 miliona KM, a predstavlja značajan doprinos da jezero Modrac postane istinski resurs pitke vode za cijeli Tuzlanski kanton.

Prema riječima voditelja projekta Nedima Zuhrića probni rad ovog postrojenja će započeti u augustu i trajat će jedan mjesec, što znači da bi u septembru trebalo biti zvanično puštanje u rad postrojenja mehaničkog prečišćavanja vode.

"Veći dio građevinskih radova je završen, preostaju nam radovi na vanjskom uređenju i na finoj montaži hidromašinske opreme, također počeli su radovi na montaži elketro opreme i predstoji nam još jedan period uštimavanje opreme kako bi sve funkcionisalao prije početka probnog rada" rekao je voditelj projekta ispred firme Strabag Nedim Zuhrić

Nakon probnog rada očekuje se zvanično puštanje u rad i tretiranje otpadnih voda kompletnog grada Živinica i prigradskih područja.

Nakon izgradnje ove faze planirana je naredena faza izgradnje ovog postrojenja, koja obuhvaća biološki tretman otpadnih voda. Iako sredstva za ovu fazu još nisu obezbjeđena, načelnik Muratović ističe da će uz pomoć Svjetske banke uspjeti obezbjediti i preostala 3 miliona KM, kako se ne bi stajalo sa radovima, kako bi se krenulo sa izradom kompletnog sadržaja odnosno ove završne faze biloškog tretmana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.