NavMenu

Nova pravila o e-otpadu za jačanje resursa učinkovitost

Izvor: eKapija Petak, 17.08.2012. 11:08
Komentari
Podeli

Poboljšana Direktiva o prikupljanju i obradi e-otpada stupila je na snagu 13. augusta.

E-otpad (npr. otpad od električne i elektronske opreme ili WEEE) je jedan od najbrže rastućih otpada i nudi znatne mogućnosti u smislu sekundarne sirovine na tržištu. Sistemsko sakupljanje i pravilan tretman je preduvjet za recikliranje materijala kao što su zlato, srebro, bakar i rijetki metali koji se koriste u televizorima, prijenosnim kompjuterima i mobilnim telefonima. Nova Direktiva je jasan korak naprijed u smislu zaštite okoliša i velik poticaj učinkovitosti resursa u Europi.

Komesar za okoliš Janez Potočnik rekao je: "U ovim vremenima ekonomskih previranja i rastućih cijena sirovina, resursna učinkovitost je korisna za okoliš , a inovativne mogućnosti i rast dolaze zajedno. Sada trebamo otvoriti nove kanale za prikupljanje elektronskog otpada i poboljšati učinkovitosti postojećih. Ohrabrujem države članice da ispunjavaju ove nove ciljeve prije službenog roka ".

Direktiva koja je stupila na snagu uvodi cilj prikupljanja 45% od prodaje elektronske opreme koji će se primjenjivati ​​od 2016., a kao drugi korak od 2019., cilj od 65 posto prodane opreme, odnosno 85 posto elektronkog otpada. Države članice će moći odabrati jedan od ta dva ekvivalentna načina za mjerenje cilja kojeg žele izvijestiti. Od 2018., Direktiva će se proširiti sa sadašnjeg ograničenog dosega svih kategorija elektronskog otpada, ovisno o procjeni uticaja.

Direktiva daje državama članicama učinkovitija sredstva za borbu protiv ilegalnog izvoza otpada. Nezakonite pošiljke WEEE su ozbiljan problem, osobito kad su prerušene u zakonite pošiljke rabljene opreme kako bi se zaobišla EU pravila za obradu otpada. Nova Direktiva će obvezati izvoznike da testiraju da li oprema radi ili ne, te osiguraju dokumente o vrsti pošiljke za koju bi se mogle misliti da je protuzakonita.

Drugo očekivano poboljšanje je smanjenje administrativnog tereta usklađivanjem nacionalne registracije i zahtjeva izvještavanja. Zahtjevi država članica po registrima za proizvođače e-otpada će sada biti usklađeni u većoj mjeri.

Trenutno se samo jedna trećina električnog i elektronskog otpada u EU odvojeno prikuplja u dokumentiranom sitemu. Postojeći EU cilj prikupljanja je 4 kg WEEE po stanovniku, što predstavlja oko 2 miliona tona godišnje, od oko 10 miliona tona WEEE koji se generira godišnje u EU. Do 2020., procjenjuje se da će se količina WEEE povećati na 12 miliona tona. Konačni cilj nove Direktive, ambicioznih 85% od ukupno generiranog WEEE, osigurat će da se u 2020 oko 10 miliona tona, ili oko 20 kg po stanovniku, odvojeno prikuplja u EU.

Postojeća WEEE direktiva (Direktiva 2002/96/EC) je na snazi ​​od februara 2003.godine. Ona pruža sheme za prikupljanja gdje potrošači vraćaju svoj korišteni e-otpad bez naknade. Svrha je spriječiti štetu po ljudsko zdravlje i okoliš od opasnih tvari sadržanih u WEEE, te povećati recikliranje i / ili ponovno korištenje proizvoda i materijala. U decembru 2008., Komisija je predložila preradu Direktive, a sada je izmijenjena i usvojena od Parlamenta i Vijeća.

Više informacija potražite OVDJE

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.