Izvor: eKapija | Petak, 17.08.2012.| 11:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nova pravila o e-otpadu za jačanje resursa učinkovitost

(Foto: b)

Poboljšana Direktiva o prikupljanju i obradi e-otpada stupila je na snagu 13. augusta.

E-otpad (npr. otpad od električne i elektronske opreme ili WEEE) je jedan od najbrže rastućih otpada i nudi znatne mogućnosti u smislu sekundarne sirovine na tržištu. Sistemsko sakupljanje i pravilan tretman je preduvjet za recikliranje materijala kao što su zlato, srebro, bakar i rijetki metali koji se koriste u televizorima, prijenosnim kompjuterima i mobilnim telefonima. Nova Direktiva je jasan korak naprijed u smislu zaštite okoliša i velik poticaj učinkovitosti resursa u Europi.

Komesar za okoliš Janez Potočnik rekao je: "U ovim vremenima ekonomskih previranja i rastućih cijena sirovina, resursna učinkovitost je korisna za okoliš , a inovativne mogućnosti i rast dolaze zajedno. Sada trebamo otvoriti nove kanale za prikupljanje elektronskog otpada i poboljšati učinkovitosti postojećih. Ohrabrujem države članice da ispunjavaju ove nove ciljeve prije službenog roka ".

Direktiva koja je stupila na snagu uvodi cilj prikupljanja 45% od prodaje elektronske opreme koji će se primjenjivati ​​od 2016., a kao drugi korak od 2019., cilj od 65 posto prodane opreme, odnosno 85 posto elektronkog otpada. Države članice će moći odabrati jedan od ta dva ekvivalentna načina za mjerenje cilja kojeg žele izvijestiti. Od 2018., Direktiva će se proširiti sa sadašnjeg ograničenog dosega svih kategorija elektronskog otpada, ovisno o procjeni uticaja.

Direktiva daje državama članicama učinkovitija sredstva za borbu protiv ilegalnog izvoza otpada. Nezakonite pošiljke WEEE su ozbiljan problem, osobito kad su prerušene u zakonite pošiljke rabljene opreme kako bi se zaobišla EU pravila za obradu otpada. Nova Direktiva će obvezati izvoznike da testiraju da li oprema radi ili ne, te osiguraju dokumente o vrsti pošiljke za koju bi se mogle misliti da je protuzakonita.

Drugo očekivano poboljšanje je smanjenje administrativnog tereta usklađivanjem nacionalne registracije i zahtjeva izvještavanja. Zahtjevi država članica po registrima za proizvođače e-otpada će sada biti usklađeni u većoj mjeri.

Trenutno se samo jedna trećina električnog i elektronskog otpada u EU odvojeno prikuplja u dokumentiranom sitemu. Postojeći EU cilj prikupljanja je 4 kg WEEE po stanovniku, što predstavlja oko 2 miliona tona godišnje, od oko 10 miliona tona WEEE koji se generira godišnje u EU. Do 2020., procjenjuje se da će se količina WEEE povećati na 12 miliona tona. Konačni cilj nove Direktive, ambicioznih 85% od ukupno generiranog WEEE, osigurat će da se u 2020 oko 10 miliona tona, ili oko 20 kg po stanovniku, odvojeno prikuplja u EU.

Postojeća WEEE direktiva (Direktiva 2002/96/EC) je na snazi ​​od februara 2003.godine. Ona pruža sheme za prikupljanja gdje potrošači vraćaju svoj korišteni e-otpad bez naknade. Svrha je spriječiti štetu po ljudsko zdravlje i okoliš od opasnih tvari sadržanih u WEEE, te povećati recikliranje i / ili ponovno korištenje proizvoda i materijala. U decembru 2008., Komisija je predložila preradu Direktive, a sada je izmijenjena i usvojena od Parlamenta i Vijeća.

Više informacija potražite OVDJE

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE