Izvor: Fena | Petak, 17.08.2012.| 10:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prezentirana publikacija: Tuzla, primjer uspješnog lokalnog ekonomskog razvoja

(Foto: b)

Publikacija pod nazivom "Općina Tuzla - primjer uspješnog upravljanja lokalnim ekonomskim razvojem", koji je finansirala Evropska Unija, prezentirana je jučer u Tuzli.

Na prezentaciji je istaknuto da posljednjih godina općina Tuzla radikalno mijenja kurs dotadašnje razvojne filozofije i ulazi u novu fazu svog razvoja, koja integriše održivo osiguranje kvaliteta života građana na svim nivoima, promociju poduzetničkog pristupa razvoja, poslovnu valorizaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti, dalje unapređenje multikulturalnosti svoje sredine i značajno poboljšanje ekoloških problema, posebno onih vezanih za dotadašnje nekontrolisano eksploatisanje slane vode i fenomen tonjenja grada.

Autor ove publikacije je prof.dr. Kadrija Hodžić sa Univerziteta u Tuzli koji je kazao da se ekonomski razvoj Tuzle temelji na prirodnim resursima, saopćio je Tuzla info portal.

"Tuzla nedvojbeno pripada primjerima uspješnih upravljanja lokalnim ekonomskim razvojem s obzirom da je za manje od jednu deceniju uspjela da izrazito negativne postratne trendove preokrene u sasvim novu paradigmu razvoja. Sistem vrijednosti opredjeljenja kojeg čine tri paradigme u svim razvojnim dokumentima počiva na viziji, misiji zajedničke posvećenosti zadovoljstvu i sreći građana, unapređrenju okruženja za sve aktere koji u općini borave, investiraju i stvaraju", rekao je Hodžić.

"Jasno su identificirane lokalne komparativne prednosti, i to višemileniumski kontinuitet života, prirodni resursi - posebno oni na bazi soli, kulturno historijsko naslijeđe, ljudski resursi, razvijen i podržan socijalni kapital na bazi duge tradicije multikulturalnosti, antifašizma, socijalne uključivosti i jednakih uslova za sve", istaknuo je Hodžić.

Dodao je da je sve ovo dio komparativne prednosti: "Zbog toga danas svjedočimo porastu materijalnog blagostanja, nivo GDP-a i njegov rast su među najvećim u BiH, stopa zaposlenosti je povećana, investicije rastu po dvocifrenim stopama i Tuzla uživa visok unutarbosanski i međunarodni ugled".

Kako je danas rečeno, tokom posljednjih godina stvorene su i pretpostavke za podržavajući ambijent za razvoj poduzetništva i zapošljavanje kroz finansijske podrške udruženjima za razvoj poduzetništva, a koja su fokusirana na razvoj malih i srednjih preduzeća i agrarnog poduzetništva.

Stvoreni su uvjeti i za formiranje razvojnih i poduzetničkih centara, učešće u Garantnom fondu za poduzetnike i mala i srednja preduzeća, za subvencioniranje kamata na kredite za poduzetnike sa područja Tuzle, kao i za stalni trend najnižih administrativnih taksi i naknada za registraciju djelatnosti kao i mnoge druge vidove podrške.

"Kada kažemo da je Tuzla ispunila svoje strateške planove koje je planirala do 2015. godine, onda to govori o uspješnosti Tuzle. Ono što želim podcrtati u ovom svemu, to je da je prvi strateški cilj u strateškom razvoju Tuzle do 2026. godine, stvaranje uslova za ubrzani ekonomski razvoj i unapređenje konkurentnosti privrede. To sigurno za privredu općine Tuzla predstavlja jedan dodatni motiv i podstrek za privredni razvoj i za investiranje u općinu Tuzla", naglasio je predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla Nedret Kikanović.

Također je rečeno da će Tuzla ojačati funkciju centraliteta i to ne samo preko ojačavanja svojih administrativnih, političkih, obrazovnih, naučnih i drugih funkcija socijalnog i kulturnog centraliteta, već i pitem struktura i poduzetničkih elita.

Autor publikacije je kazao da nisu samo u pitanju sjedišta najvećih kompanija u TK, već i okolnost da su praktično sve bankarske organizacije, njih 20 i oko 11 osiguravajućih kompanija locirane upravo u Tuzli.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović je istaknuo da strategija EU do 2020. godine preporučuje pametan, održiv i integrirajući razvoj, nešto poput obaveznog uputstva kojeg su se u Općini Tuzla pridržavali.

"Ovo je jedna potvrda dobrog pravca. Važno je da se nastavi kontinuitet razvoja, da to bude pametan i održiv razvoj, te da se sačuva javna imovina. Mi smo razvili komunalnu privredu, naša javna komunalna preduzeća su stabilna, hiljadu ljudi radi u našim javnim komunalnim preduzećima i imaju redovne plate, redovne usluge i sve ostalo", objasnio je Imamović i dodao da se stabilnost Tuzle ogleda u javnoj imovini, te da je u budućnosti potrebno sačuvati javnu imovinu od privatizacije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE