Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.08.2012.| 16:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ministarstva u Republici Srpskoj uvode elektronski potpis

(Foto: b)

Institucije u Republici Srpskoj od ove godine imaju mogućnost da u upravnim i drugim poslovima koriste elektronski potpis, koji služi kao zamjena za svojeručni potpis i pečat.

Projekat je zvanično počeo uspostavljanjem certifikacionog tijela za izdavanje elektronskih certifikata Agencije za informatičko društvo Republike Srpske (AIDRSCA). Uvođenje elektronskog potpisa za sada je dostupno ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama RS, od kojih su neke već podnijele zahtjev za korištenje digitalnog potpisa.

"Tri ministarstva, Ministarstvo nauke i tehnologije RS, Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, ušla su u proces certifikacije i ovim tempom očekujemo da bi i sva ostala ministarstva mogla pokrenuti tu proceduru", potvrdio je za eKapiju Milan Latinović, načelnik odjeljenja za inženjering i tehničku podršku Agencije za informaciono društvo RS.

Uvođenjem elektronskog potpisa otvara mogućnost prelaska sa tradicionalne papirne na elektronsku administraciju, a omogućava i razvoj naprednih elektronskih servisa.

"Kvalifikovani elektronski potpis jeste neporeciv dokaz identiteta, pa se u skladu s tim, svi dokumenti sa kvalifikovanim elektronskim potpisom koji se razmijenjuju npr. putem Interneta, mogu smatrati pravno važećim. Prednost elektronskog potpisa jeste da se putem Interneta mogu sklapati ugovori, pristupiti elektronskim servisima i sl. Drugim riječima, bilo gdje da postoji potreba za potvrdom identita, to nije moguće uraditi bez kvalikovanog elektronskog potpisa", ističe Latinović.

Elektronski potpis još ne mogu koristiti privredna društva i građani, jer trenutno ne postoji certifikaciono tijelo koje bi izdavalo certifikate za pravna i fizička lica.

Agencija za informaciono društvo jedino je kvalifikovano certifikaciono tijelo u BiH, te prema uredbi Vlade RS, certifikate mogu izdavati samo organima republičke uprave.

Najavljena uspostava certifikacionog tijela koja bi poslovala na komercijalnoj osnovi nalazi se u fazi pisanja projekta, te će detalji kao što su plan i program implementacije, finansije, vremenski okviri, firme koje će moći obavljati certifikaciju, potrebni zakonski akti biti ustanovljeni nakon izrade projektnog zadatka.

N.Voloder

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.