NavMenu

Najmanje 650 mil. EUR za 51% BH Telecoma!

Izvor: Pincom. Četvrtak, 20.07.2006. 12:53
Komentari
Podeli

Nedžad Branković, ministar prometa i komunikacija FBiH, pripremio je za sljedeću sjednicu Vlade FBiH moguće varijante privatizacije telekom tržišta u Federaciji. Potencijalni kupac trebao bi, prema prijedlogu resornog ministra u Vladi FBiH, imati najmanje 1,5 miliona pretplatnika u fiksnoj te isto toliko u mobilnoj telefoniji. Branković će Vladi FBiH ponuditi po dvije varijante prodaje državnog kapitala u BH Telecomu i Hrvatskim telekomunikacijama Mostar.


Prva varijanta koju predlaže ministar podrazumijeva da se u prvoj fazi proda 51% od ukupno 90% državnog vlasništva u BH Telecomu. Ostatak od 39%, prema njegovom prijedlogu, privatizirao bi se u drugoj fazi, u skladu sa odlukama Vlade. Branković će predložiti da minimalna cijena prodaje 51% državnog kapitala u BH Telecomu bude 650 miliona EUR. Prema drugoj varijanti, u prvoj fazi privatizacije BH Telecoma prodalo bi se 39% kapitala, a u drugoj preostalih 51%. Međutim, Branković je kao nedostatak ove varijante naveo kako bi za kupovinu 39% kapitala bio značajno manji interes strateških partnera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.