NavMenu

Hrvatska priprema turističku rutu "Putevima Tita": Američki studenti u Kumrovcu će dati pionirsku zakletvu

Izvor: eKapija Srijeda, 15.08.2012. 10:06
Komentari
Podeli

Bit će to uistinu neobičan prizor. Američki studenti u kapama i maramama recitirat će pionirsku zakletvu koja počinje rečenicom "Danas kada postajem pionir..." pred Titovom rodnom kućom u Kumrovcu, a onda će trčati štafetu koja se za Jugoslavije trčala svake godine za Maršalov rođendan.

Riječ je o ideji političko-povijesnog turizma, a program se vodi pod radnim naslovom "Putevima Tita". Osmislila ju je turistička agencija Net Travel Service, koja pripada međunarodnoj grupaciji Tulmare s uredima u SAD-u, Aziji i Europi te uredom u Zagrebu koji je zadužen za zemlje u regiji.

Studijsko putovanje

"U SAD-u postoji velik interes za ovakve aranžmane. Američki studenti ne mogu diplomirati ako barem kratko vrijeme nisu proveli u inozemstvu. Naš ured u Bostonu ima čitav odjel koji se bavi ovakvim programima", kaže Mirela Sučić Čevra, direktorica NTS-a.

Zasad je projekt na razini ideje, a prvi gosti dolaze, bude li sve prema planu, već sljedeće godine. Net Travel Service osnovan je 1998. kao joint venture multinacionalki Tumlare i JTB, koja bi program nudila svojim operaterima u SAD-u, a koji surađuju sa svim velikim američkim sveučilištima.

Sedmodnevni izlet

Plan je da "Putevi Tita" ne budu samo obična turistička tura, već i studijsko putovanje. Stoga bi program uključivao i predavanja povjesničara i stručnjaka. Kao obavezna stanica spominje se Brozova rodna kuća u Kumrovcu, ali nisu isključene i druge povijesno važne lokacije.

"Planiramo sedmodnevni program. Obilazit će se lokacije vezane uz Titov život poput Kumrovca, Bleda, Ljubljanje, Zagreba i Beograda, zatim Brijuna, a možda i Golog otoka. Smatramo da je Tito kao svjetska povijesna ličnost element na kojem možemo graditi pristup ovom tržištu", objašnjava Sučić Cevra. Uz povijesne lekcije, zainteresirane studente i profesore očekuje i puno zabave. Među ostalim, svatko od njih dobio bi svoju pionirsku uniformu s plavom kapom i crvenom maramom. Svi će imati prilike naučiti pionirsku zakletvu, a u planu su i susreti s članovima društva posvećeni Titovu liku i djelu te s ljudima koji su preživjele bitke u Drugom svjetskom ratu.

Uz Tita, agencija nudi čitavu paletu različitih tailor made programa.

"Do sada smo imali grupe koje su obilazile domove za napuštenu djecu, staračke domove, bolnice i farme. Imamo program koji se bavi životom i djelom Ivana Meštrovića, koji je u Americi jako cijenjen. Jedan program nam se bavi domovinskim ratom i u njega su uključena i svjedočenja sudionika rata i posjeti lokacijama bitaka", kaže Mirela.

Cijena nepoznata

Američki agenti i predstavnici Sveučilišta u rujnu bi trebali obići sve lokacije koje bi se našle na Titovoj ruti, nakon čega će uslugu početi promovirati po američkim kampusima. Očekuje se velik broj zainteresiranih, a prve grupe trebale bi stići već sljedeće godine. Nije poznato koliko bi tura mogla stajati.

izvor: jutarnji.hr

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.