NavMenu

Imovina prijedorskog Žitoprometa prvi put na licitaciji

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 13.08.2012. 12:16
Komentari
Podeli

Imovina prijedorskog Žitoprometa, nekadašnjeg giganta u mlinarsko-pekarskoj industriji, danas preduzeća u stečaju, prvi put će se naći na licitaciji 14. septembra, u zgradi Okružnog privrednog suda u Banjaluci.

Stečajni postupak u ovom preduzeću je otvoren 25. aprila 2012. godine, nakon blokade računa i problema u poslovanju zbog izmirenih obaveza. Prijedlog za stečaj pokrenula je Poreska uprava RS za dugovanje od oko dva miliona maraka. U trenutku otvaranja stečaja, u preduzeću je bilo zaposleno ukupno 32 radnika, kojima se plate i doprinosi ne uplaćuju već nekoliko godina.

"Početkom jula održana je prva skupština povjerilaca, na kojoj je utvrđeno ukupne priznate obaveze iznose oko 8,3 miliona KM. To se odnosi samo na prvu skupštinu, dok je druga zakazana za 5. oktobar ove godine", potvrdio je za eKapiju Mirko Marčeta, stečajni upravnik preduzeća.

On je istakao da će se na prvom usmenom nadmetanju naći kompletna imovina – zemljište, prateći građevinski objekti sa infrastrukturom, namještaj, kancelarijski materijal.

Procijenjena vrijednost kompletne imovine iznosi 3,8 miliona KM, a prema zakonu o izvršnom postupku, imovina se ne može prodati ispod 50 posto svoje vrijednosti.

Idealan kupac, kako navodi Marčeta, bio bi onaj koji bi na tom lokalitetu nastavio proizvodnju kojom se bavio stečajni dužnik.

"No, treba imati na umu da bi za ponovno pokretanje proizvodnje u oblasti mlinarske pekarske industrije, potrebno uložiti značajna sredstva u modernizaciju tehnologije i obnovu objekata“, ističe Marčeta.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.