Izvor: eKapija | Petak, 10.08.2012.| 13:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nakon više od jednog stoljeća: Mađari ponovo proizveli autentične fasadne elemente za Vijećnicu

Gradonačelnik Grada Sarajeva, Alija Behmen, sa koordinatoricom na projektu obnove Vijećnice, Vildanom Jakić, primio je danas delegaciju mađarske firme "MVM OVIT" iz Budimpešte, te firme "Polimac Company" d.o.o. iz Sarajeva, koju su predvodili glavni inžinjer Kazinczy Jenö i generalni direktor Mehmed Polimac.

Naime, mađarska kompanija iz Pečuha "Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt" ponovno je proizvela fasadne elemente u fajansu za potrebe treće faze obnove sarajevske Vijećnice, a firma "MVM OVIT" iz Budimpešte je donirala njihovu proizvodnju. Proizvodnja je podrazumijevala dio dekorativnih elemenata od fajansa (paneli gleđosane keramike), koji su uništeni razaranjem Vjećnice, dok je preostali dio očuvanih i djelimično oštećenih elemenata saniran i restauriran.

Bitno je naglasiti da je ova kompanija proizvela fasadne elemente od fajansa i za potrebe izgradnje sarajevske Vijećnice 1892.-1894. godine. Zahvaljujući "Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt", firmi „MVM OVIT“ iz Budimpešte, te firmi "Polimac Company" d.o.o. iz Sarajeva, Vijećnica ponovno dobija autentične dekorativne elemente koji su je krasili i činili jedinstvenom više od jednog stoljeća.

Gradonačelnik Alija Behmen izrazio je u ime Grada Sarajeva zahvalnost mađarskim firmama koje su se uključile u projekat obnove Vijećnice, te posebno zadovoljstvo što nakon više od 100 godina dekorativni elementi za Vijećnicu dolaze iz Pećuha, odnosno iz firme koja ih je prvobitno proizvodila.

Na kraju razgovora, gradonačelnik Behmen pozvao je Mađarsku da participira i u umjetničkom smislu otvaranju Vijećnice 2014. godine kada će glavni bh. grad biti proglašen Mostom kultura.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.