Izvor: Nezavisne novine | Petak, 10.08.2012.| 07:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Republici Srpskoj slijedi realizacija velikih energetskih projekata

Realizacija velikih energetskih projekata u RS - potraga za naftom, gradnja kraka "Južnog toka", podsticaj izvozno orijentisanih preduzeća samo su neke od aktivnosti na kojima intenzivno radi Ministarstvo industrije, energetika i rudarstva Republike Srpske, rekao je resorni ministar Željko Kovačević.

"Ove godine za podsticaj izvoza planirano je 20 miliona KM bespovratnih sredstava, što je pet miliona KM više u odnosu na prošlu godinu. Za sada se nije prijavio veliki broj preduzeća, ali s obzirom na to da je javni poziv otvoren do 20. avgusta očekujem da će u toku posljednje sedmice, kao i ranijih godina, većina privrednih subjekata dostaviti prijave", naglasio je Kovačević.

On je za "Nezavisne novine" rekao da su subvencije namijenjene izvozno orijentisanim privrednim subjektima kao podrška realizaciji projekata usmjerenih ka poboljšanju konkurentnosti i povećanju izvoza.

Kovačević je naveo da za elektroenergetski sektor i sektor rudarstva postoji poseban interes investitora, s kojima se gotovo svakodnevno razgovara o potencijalnim projektima koji bi bili realizovani u narednom periodu.

On je rekao da je posebno zadovoljan aktivnostima koje se sprovode u segmentu geoloških istraživanja mineralnih resursa od čijih rezultata zavisi realizacija i visina investicija u rudarstvu, ali i elektroenergetici.

Kovačević je dodao da se gradi kamp naselje za više stotina radnika na lokaciji Termoelektrane /TE/ "Ugljevik tri", da se priprema lokacija za buduću deponiju uglja, te da se vrše geotermička ispitivanja zemljišta na platou gdje će biti građena buduća TE, kao i da realizacija projekta TE "Stanari", instalisane snage 300 megavata, ide zadovoljavajućom dinamikom.

On je napomenuo da je jedan od najznačajnijih projekata u hidroenergetskom sektoru HES „Gornja Drina“, koji čine HE Buk Bijela, Foča, Sutjeska i Paunci, instalisane snage 237,9 megavata, te podsjetio da je riječ o investiciji procijenjene vrijednosti od 450 miliona evra, gdje je njemačka kompanija `RWE` ušla u kvalifikacionu fazu pregovora s ciljem definiuanja svih elemenata strateškog partnerstva.

Kovačević je istakao da gasifikacija Srpske i razvoj gasne infrastrukture predstavljaju strateške ciljeve RS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.