NavMenu

The Guardian: Šta danas rade krivci za globalnu ekonomsku krizu?

Izvor: Fena Petak, 10.08.2012. 07:34
Komentari
Podeli

Britanski list The Guardian, povodom pete godišnjice početka svjetske ekonomske krize, istražio je gdje se danas nalazi 25 osoba koje su 2009. godine proglasili krivima za ekonomski krah.

(Foto: Alan Greenspan)

Svoje mjesto na listi pronašli su bankari, ekonomisti i političari koje je list Guardian proglasio krivima za nepoduzimanje akcije kako bi se spriječio najveći ekonomski krah tržišta od "Velike depresije".

Alan Greenspan, direktor Američkih federalnih rezervi, zauzeo je prvo mjesto. Njega se smatra krivim da je zbog niskih kamatnih stopa i neprekidnom protivljenju reguliranja tržišta derivata prouzrokovao kreditnu krizu u svijetu.

Njegove niske kamatne stope poticale su Amerikance da uđu u kredite za kupnju kuća, premda nisu imali sigurna primanja. Na saslušanju 2008. godine u Kongresu izjavio je da je donio pogrešnu odluku jer je vjerovao da će se finansijske kuće moći same regulirati.

Nakon što je napustio funkciju šefa Federalnih rezervi, počeo je raditi za investicijsku kuću Pimco. Greenspan nije izbjegao ni kritizirati novu politiku Federalnih rezervi.

Mervyn King, guverner "Bank of England", na listi se našao zbog svojih zakašnjelih reakcija na razvoj ekonomske krize. King je prije par sedmica napokon priznao da je kriza rezultat kolosalnih grešaka vodećih ljudi a ne samo krivnje pohlepnih bankara. Kinga će već ovo ljeto smijeniti s mjesta guvrenera.

Na listi krivaca za ekomomski krah su i političari.

Bill Clinton, bivši američki predsjednik, prije 13 godina je ukinuo Glass-Steagallov zakon, koji onemogućuje svakoj komercijalnoj banci u SAD-u potpisivanje emisija vrijednosnica i trgovanje njima. Taj je potez ukrokovao rađanje "super banki".

Gordon Brown, bivši britanski premijer, danas radi na projektima za poboljšanje uvjeta u kojima žive djeca diljem svijeta, na njihovom školovanju, smanjenju siromaštva , s organizacijama poput UN-a.

Krah svjetske burze dogodio se za vrijeme George Busha, bivšeg američkog predsjednika. Bush je propustio zakonski regulirati tržište kako bi spriječio daljnju krizu. Bush danas uživa u svom životu u Texasu, puno vremena provodi u `Bush Centeru`, te ne želi biti pod svjetlima reflektora.

Senatora Phil Gramm, neki ekonomičari krive da je njegov prijedlog zakona (Gramm- Leach- Bliley zakon) kriv za hipotekarsku krizu 2007. godine te globalnu ekonomsku krizu 2008. godine. Upravo je Gramm onaj koji se najviše zalagao za deregulaciju i pomogao u sastavljanju zakona koji je omogućio stvaranje finansijskih divova poput "Citigroupa" i "Bank of America". Gramm i dalje smatra da je napravio dobru stvar, što je i izjavio prije par sedmica prilikom posjeta jednoj školi, prenosi u četvrtak Dnevnik.hr.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.