Izvor: eKapija | Četvrtak, 09.08.2012.| 11:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

NLB Banka: Racionalizacijom ukupnih troškova do pozitivnih poslovnih rezultata

(Foto: b)

Polugodišnji rezultati poslovanja NLB Banke d.d., Tuzla pokazali su da su odluke o strateškom razvojnom planu da se pojača i jasno odredi prisutnost Banke na cijelom području Federacije Bosne i Hercegovine, te nastavak racionalizacije ukupnih troškova, bile ispravne.

(Almir Šahinpašić)

Naime, u prvoj polovini 2012. godine Banka je nastavila sa kontinuitetom pozitivnog poslovanja i ostvarila finansijski rezultat prije poreza u visini od 3 miliona KM.

Direktor NLB Banke, Almir Šahinpašić je poslovni rezultat Banke pojasnio na slijedeći način: "Dobar poslovni rezultat Banka je ostvarila bez povećanja kamatnih stopa uz racionalizaciju ukupnih troškova. Stopa adekvatnosti kapitala iznosi 14,2 posto, što je iznad planske i zakonske stope. Poboljšali smo i koeficijente ROA, ROE i CIR te povećali broj klijenata i na osnovu toga ostvarili dobit iznad planirane i iznad dobiti istog perioda prethodne godine. Zadovoljavajući rezultati postignuti su i u segmentu depozita stanovništva koji su u odnosu na plan veći za 15 miliona KM, kao i bruto plasmana koji su veći za 23,5 miliona KM u odnosu na planske veličine. Plasmani fizičkim licima povećani su za 6 miliona KM. Oročeni depoziti nebankarskom sektoru iznose 350 miliona KM i u odnosu na prošlu godinu povećani su za 3,2 miliona KM."

Politika Banke je jasno precizirana i usmjerena na jačanje tržišne pozicije na području cijele FBiH, a sa novim imenom Banka pokazuje ambicije da bude snažnije zastupljena na području Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog i ostalih kantona u FBiH. Iako poslovne aktivnosti Banke u ovoj godini obavlja isti broj zaposlenih kao i u prethodnoj, s ciljem efikasnijeg pružanja usluga klijentima, Banka kontinuirano obrazuje zaposlene putem internih i eksternih oblika edukacije. U 2011. godini otvorena je jedna agencija u Sarajevu i nastavlja se trend uređenja i adaptacije ostalih poslovnica na području FBiH i Brčko distrikta, a do kraja godine planirano je otvorenje još jedne poslovnice na području Sarajeva. Postojeća ATM mreža Banke od 60 bankomata planira se proširiti instaliranjem 10 novih bankomata u FBiH.

U prvoj polovini 2012. godine Banka je nastavila kreditiranje pravnih subjekata i građana, što potvrđuju ostvareni rezultati u ovom segmentu poslovanja pri čemu bruto krediti, sa 30.06.2012.godine, iznose 731 milion maraka, što predstavlja rast od 3% u odnosu na plan. Dugoročno opredjeljenje Banke je stimulacija malog i srednjeg poduzetništva stoga se sa posebnom pažnjom prati ovaj segment klijenata. Tome u prilog govori i činjenica da je Banka obezbjedila 10 miliona EUR od Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu, sredstva koja su usmjerena na kratkoročno i dugoročno kreditiranje malih i srednjih preduzeća i predstavlja potporu njihovom cjelokupnom poslovanju i prevazilaženju negativnih efekata krize. Poticaj za izvozno orijentisana preduzeća su obezbjeđena realizacijom projekta „Unapređenje dostupnosti finansijskih sredstava za mala i srednja preduzeća“ putem ugovora sa Svjetskom bankom koji je potpisan prošle godine.

NLB Banka ostatak 2012. godine ipak posmatra kao period u kojem postoje šanse za razvoj biznisa uprkos činjenici da je ova godina najavljena kao godina recesije uz savjet da se pravni subjekti fokusiraju na sektore gdje BiH ima komparativne prednosti kao što su: logistika energetici, proizvodnja zdrave hrane i pića, radno intenzivne djelatnosti poput transporta, prerađivačke industrije i usluga.

NLB Banka jedna od vodećih banaka na prostoru Federacije BiH, univerzalnog je tipa i pruža kompletan servis finansijskih i konsalting usluga pravnim licima i građanima. Banka je stekla visok ugled i povjerenje kod poslovnih partnera i klijenata fizičkih lica, čiji broj kontinuirano raste, tako da je trenutno Banci povjerenje ukazalo oko 230.000 klijenata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE