NavMenu

Tuzla na putu energetske efikasnosti: S led semaforima planira se ušteda do 40.000 KM

Izvor: Dnevni list Četvrtak, 09.08.2012. 09:20
Komentari
Podeli

Osim što je jedan od većih gradova u Bosni i Hercegovini i što se može pohvaliti svojom bogatom povijesnom kulturnom baštinom, grad Tuzla, smješten na sjeveroistoku naše zemlje, jedan je od gradova u ovom dijelu Europe koji najviše teži za većom uštedom električne energije, a lider je u BiH što se toga tiče.

Ovih dana u tom gradu se završava postavljanje led žarulja na semafore, a već je postavljeno njih nekoliko i na rasvjetne stupove. Stoga, može se reći da Tuzla slijedi primjere velikih europskih gradova, kojima je energetska učinkovitost na prvom mjestu.

Kako su kazali iz Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica općine Tuzla, već su urađeni projekti s kojim će svi stupovi u gradu bili “opremljeni” led žaruljama.

71 semaforska laterna

Djelujući uz potporu globalne razvojne mreže Razvojnog programa Ujedinjenih naroda, UNDP u BiH već 16 godina pomaže našoj zemlji kako bi što učinkovitije iskoristila međunarodna sredstva. U svojim nastojanjima da omogući bh. građanima dostojanstven život, UNDP-ove programske aktivnosti su, između ostalog, usmjerene i na energetsku učinkovitost. Tako je UNDP pomogao gradu Tuzli donirati pola od ukupnih sredstava financiranja za projekt postavljanja led žarulja na semafore. Inače, projekt je vrijedan 180 tisuća maraka, s kojim su obuhvaćena sva tuzlanska raskrižja, a s 50 posto ga financira općina, 50 posto UNDP. Prema informacijama koje smo dobili iz Službe za komunalne poslove Tuzla, od ukupno 24 raskrižja tog grada, ostalo je još uraditi njih sedam. Ukupno će biti postavljena 71 semaforska laterna na glavnim cestovnim pravcima Tuzle.

"Prednosti samog projekta su prvenstveno ušteda električne energije, smanjenje emitiranja ugljik-dioksida i sigurnost sudionika u prometu jer se ove žarulje bolje vide noću", kažu iz spomenute službe. Osim toga, procjene su da će grad Tuzla godišnje, zahvaljujući led žaruljama, na električnoj energiji uštedjeti negdje između 40 i 45 tisuća maraka. Led žarulje su trenutačno skuplje, a iz Službe za komunalne poslove se nadaju da će ih kad pojeftine ugraditi i na sve rasvjetne stupove iako su na pojedinim mjestima već ugrađene – njih ukupno sedam.

"Ovakvi projekti u Tuzli su se do sada pokazali kao vrlo dobri. Od jednog raskrižja je dolazio račun u iznosu od 300 maraka, a sada je oko 50 maraka", dodaju iz Službe za komunalne poslove.

Učinkovitost prioritet

Inače, Tuzla je imala već niz projekata koji su urađeni i koji se planiraju uraditi, a koji se tiču energetske učinkovitosti i može se nazvati liderom u BiH po tom pitanju. Porast cijene energenata i sve veće zagađenje okoliša, povezano s potrošnjom energije, globalni su problemi te imaju velik utjecaj na svakodnevni život, a u Tuzli se planira živjeti koristeći sve izvore energije maksimalno učinkovito.


"Kad je u pitanju zaštita okoliša, uslijed industrijalizacije općina Tuzla slovila je za jedan od najzagađenijih gradova u BiH, ali zahvaljujući aktivnostima i akcijama s ciljem smanjenja zagađenja Tuzla je danas ekološki osviješten grad. Težnja Tuzle danas je ne samo ekološki čist, nego i energetski učinkovit grad, navodi se u publikaciji "Tuzla na putu energetske učinkovitosti" koju je izradila spomenuta općina. Strategijom razvoja općine od 2003. do 2015., energetska učinkovitost definirana je kao jedan od strateških pravaca.

Inače, Tuzla se opskrbljiva toplinskom energijom magistralnim vrelovodom iz TE Tuzla, a u razdoblju od 2002. do 2011. godine realizirano je čak 97 raznih projekata na toplifikaciji, čija je vrijednost veća od 20 milijuna maraka. S ovim projektima toplificirano je oko sedam tisuća novih stambenih i poslovnih jedinica. Inače, u suradnji s UNDP-om BiH općina Tuzla je realizirala mnoštvo projekata vezanih uz energetsku učinkovitost, među kojima je toplifikacija UKC-a Tuzla u vrijednosti od milijun i 500 tisuća maraka. Treba spomenuti i toplifikaciju bolnice Slavinovići s ugradnjom solarnih kolektora za pripremu tople vode i plinskog postrojenja, a čija je vrijednost investicije oko 900 tisuća maraka, te toplifikaciju naselja Dragodol u mjesnoj zajednici Tušanj, čija je vrijednost bila oko milijun i 200 tisuća maraka.

Uz pomoć UNDP-a BiH, u Tuzli su organizirane i radionice o energetskoj učinkovitosti, a radi se i na uvođenju solarnog sustava na Domu zdravlja, a kojim su planirane uštede od 11.500 kWh ili oko 2400 maraka godišnje. U Tuzli se realiziralo još mnoštvo projekata provedenih na raznim ustanovama koji su znatno uštedjeli energiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.