Izvor: SRNA | Četvrtak, 09.08.2012.| 07:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poslodavci u Brčkom oslobođeni poreske obaveze

Poslanici Skupštine Brčko distrikta usvojili su jučer izmijenjeni i dopunjeni tekst Zakona o porezu na dobit kojim se privrednici oslobađaju daljeg plaćanja takozvanog poreza na dobit iz prelaza.

Po osnovu spornog poreza na dobit iz prelaza trebalo je da poslodavci Brčko distrikta u naredne četiri godine plate 20 miliona maraka, što je i bio glavni razlog da Udruženje poslodavaca pokrene inicijativu za izmjenu zakona.

"Zadovoljni smo što je Skupština Brčko distrikta promijenila zakon i olakšala poslovanje privrednicima, ali to je tek prvi korak ka stvaranju ambijenta kakav je u distriktu bio prije nekoliko godina kada je ova lokalna zajednica bila privlačna za investitore", rekla je Nataša Pucar, portparol brčanskog "Bimala".

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, rekao je, nakon usvajanja izmijenjenog i dopunjenog Zakona o porezu na dobit, da su usvojene izmjene osnova za buduću finansijsku nestabilnost distrikta, jer se neće moći naplatiti 20 miliona maraka pretpostavljenog poreza na dobit iz prelaza.

"Prihodi od ove vrste poreza smanjiće se za četiri miliona godišnje, pa Direkcija mora raditi novu projekciju budžetskih prihoda za narednu godinu", rekao je Lučić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.