NavMenu

Kompanija "Bimal" Brčko dobila ISO i HACCP certifikate

Izvor: eKapija Srijeda, 19.07.2006. 11:35
Komentari
Podeli

"Bimal" d.d. Brčko se nedavno pridružio grupi bh. kompanija koje su uspješno izvele certificiranje sistema upravljanja kvalitetom. U periodu od 17-18. maja 2006. godine SGS, ugledna švajcarska certifikacijska kuća iz Ciriha, izvršila je certifikacijsku procjenu cjelokupnog sistema upravljanja kvalitetom u "Bimalu" d.d. i utvrdili su da je sve u skladu sa zahtjevima (normama) standarda ISO 9001:2000. Nakon toga, komisija SGS za certifikaciju sistema upravljanja kvalitetom donijela je zaključak o dodjeli certifikata broj CH06/0367 sa datumom certifikacije 30. maj 2006. godine prema (i) standardu ISO 9001:2000 za područje proizvodnje rafinisanih jestivih ulja, sirovih ulja i proteinskih sačmi. Primopredaja certifikata je zakazana za srijedu, 26. juli 2006. godine u Brčkom.

Glavni cilj "Bimala" jeste ponuditi potrošaču kvalitetne i zdravstveno ispravne (sigurne) proizvode i zbog toga je uspostavljen i certifikovan Sistem upravljanja zdravstvenom ispravnošću hrane HACCP. Kroz HACCP sistem "Bimal" d.d. je identifikovao potencijalne rizike i preventivne mjere za njihovu kontrolu, počevši od prijema sirovina, preko proizvodnog procesa, pa do isporuke potrošačima, a sve u cilju osiguranja zdravstvene sigurnosti hrane. Potencijalne opasnosti koje su povezane sa hranom i mjere kontrole ovih opasnosti su odobrenjem HACCP standarda u "Bimalu" u potpunosti identifikovane. Identificiranjem kritičnih kontrolnih tački u proizvodnji hrane kroz neobrađene sirovine do proizvodnog procesa i transporta do konzumiranja od strane potrošača, gdje je potencijalna opasnost u potpunosti kontrolirana ili potpuno eliminirana.

Uspostavljanje preventivnih mjera sa graničnim vrijednostima za svaku kontrolnu tačku je uspješno provedena i na taj način je "Bimal" d.d. uvezao sve dosadašnje napore u efikasan sistem kojim dugoročno garantuje zadovoljstvo i sreću kupaca, uspješno poslovanje, razvoj društva i time čvrstu osnovu za razvoj i zadovoljstvo zaposlenika te vlasnika društva. Na taj način "Bimal" se pridružio nekolicini preduzeća u prehrambenoj industriji BiH koja su za područje prehrambene proizvodnje dobili ovaj prestižni međunarodni certifikat i uspostavili HACCP sistem. Ovaj poslovni potez "Bimalu" omogućava ostvarenje još kvalitetnijih partnerskih odnosa sa svojim kupcima, dobavljačima i ostalim poslovnim partnerima.

"Bimal" d.d. je jedno od rijetkih domaćih preduzeća koje je nakon uspješne privatizacije 2002. godine i velikih finansijskih ulaganja u izgradnju i renoviranje, koja su dosegla brojku od 50 miliona KM, uspjelo naći svoje mjesto kako na domaćem tako i na stranom tržištu. Ovo preduzeće je uspjelo u veoma kratkom vremenskom periodu da izgradi međunarodnu reputaciju sa najmodernijom tehnologijom za proizvodnju ulja. Uz godišnji proizvodni kapacitet od 35.000 tona jestivog ulja, oko 60.000 tona proteinske sačme i uz povoljan geografski položaj, "Bimal" uspješno snabdijeva cjelokupno tržište jugoistočne Evrope, a ulje proizvedeno od uljane repice ima kvalitetan plasman i potražnju i u zemljama Evropske unije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.