Izvor: Onasa | Utorak, 18.07.2006.| 15:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bh. proizvođači duhana očekuju prinose od oko dvije tone po hektaru

Ovih dana u Orašju je počela berba duhana "berlej", kao i pripreme za berbu "virdžinije", čija će berba početi u narednih desetak dana. Ibrahim Hećimović, šef proizvodnje kompanije "Bosanac" Orašje, rekao je da je duhanom "virdžinija" zasađeno 300 hektara, a "berlejeim" 200 hektara. Berba će trajati zaključno sa oktobrom 2006. godine, a 318 kooperanata, sa kojima "Bosanac" ima ugovor, trebalo bi proizvesti ukupno 1.200 tona duhana. Hećimović je istakao da očekuju oko dvije tone prinosa po hektaru duhana "virdžinija", te 2,5 tone po hektaru "berleja", s tim da prinosi, uz povoljne klimatske uslove, mogu biti i veći. Istovremeno je dodao kako zbog klimatskih promjena, prvenstveno zbog čestih promjena temperature, duhan ranije cvjeta, što nije dobro, jer se razvija manji broj listova, samim tim se smanjuje količina dobijenog duhana, te bi bilo dobro da narednih dana bude kiše.

Hećimović je naglasio kako se duhan plasira uglavnom na bh. tržište, tako da "Fabrika duhana Sarajevo" otkupljuje oko 80% duhana, dok ostatak otkupljuje "Tvornica duhana Rovinj" iz Hrvatske. Ignjo Babić, direktor kompanije "Duhan" Gradačac, rekao je da je sadnja duhana na otvorenim njivama završena polovinom juna 2006. godine, te se i u ovoj kompaniji prva berba očekuje krajem jula, a zadnja u oktobru 2006. godine. "Virdžinijom" je zasađeno 280 hektara, a "berlejom" oko 100 hektara, te se u normalnim uslovima očekuje prinos od 550 tona "virdžinije" i 200 do 250 tona "berleja".

Babić je Istakao kako "Duhan" Gradačac ima između 400 i 500 kooperanata u oba entiteta, ali problem stvara nepostojanje državnog ministarstva poljoprivrede. Zbog nepostojanja ovog ministarstva, nije usklađena problematika isplate premija u entitetima, tako da se premije isplaćuju po različitim uslovima, što znatno otežava poslovanje ove kompanije. Dodao je da su otkupne cijene duhana iste kao i 2005. godine te je, posmatrano po svim klasama duhana, prosječna otkupna cijena za "virdžiniju" 2,80 KM po kilogramu, a za "berlej" 2,20 KM po kilogramu. Prema njegovim riječima, "Fabrika duhana Sarajevo" otkupljuje oko 80% duhana, ostatak otkupljuje "Tvornica duhana Rovinj" iz Hrvatske, a neznatne količine odlaze u Mostar i Banjaluku.

Cjelokupna premija proizvođačima za 2005. godinu je isplaćena. Hećimović i Babić su dodali kako nastoje izvršiti povećanje ovogodišnjih premija za 20 feninga. U Federaciji BiH premija iznosi jednu KM za kilogram "berleja" i 1,20 KM za kilogram "virdžinije", dok u Republici Srpskoj premija iznosi jednu KM po kilogramu za obje vrste duhana. Oni su istakli da što prije treba usvojiti Zakon o duhanu, koji je na razmatranju u Vijeću ministara BiH više od godinu dana, a po kojem bi domaći proizvođači bili zaštićeni, odnosno bili bi u ravnopravnom položaju sa proizvođačima duhana iz zemalja sa prostora bivše Jugoslavije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.