NavMenu

Kako odabrati pravo zanimanje za sebe?

Izvor: Business.hr Utorak, 07.08.2012. 10:21
Komentari
Podeli

Ako u nekom trenutku shvatite da niste izabrali pravo zanimanje, nije kasno da se predomislite. Pogreške pri izboru posla nisu rijetkost, ali na osnovi vlastitih osobina i afiniteta, kao i uz pomoć psihologa, nije nemoguće pronaći i izboriti se za posao koji vam najviše odgovara. Postoje psihološki testovi koji se primjenjuju prije razgovora sa psihologom.

Riječ je o testovima profesionalnih interesa i opredjeljenja, kao i ličnosti, koji ispituju osobine koje su značajne za izbor zanimanja. Po potrebi, postoje i testovi sposobnosti. Intervju je prilika da se zajedno sa psihologom razmotre dobiveni podaci u kontekstu različitih zanimanja i poslova te uvide dobre i loše strane raznih mogućih odluka. Psiholog ne nudi gotova rješenja, već olakšava donošenje samostalne odluke, kažu stručnjaci.

Pogreške

Pogreške se najčešće događaju zbog nedovoljne informiranosti o zanimanjima i odgovarajućim poslovima, o specifičnim osobinama, sposobnostima, sklonostima, interesima... Teoretičari koji su se bavili istraživanjem osobnosti smatraju da je otvorenost povezana s temperamentom, samim tim je više određena naslijeđem nego učenjem. Treba reći da ni jedna osobina, ni sposobnost, nije isključivo plod naslijeđa ili učenja, nego je u pitanju interakcija, ali neke osobine poput ekstrovertiranosti ili inteligencije znatnije su pod utjecajem naslijeđa nego druge.

Najčešće nedostaju informacije o svijetu rada i svijest o svojim "jakim" i "slabim" stranama jer se različita zanimanja i poslovi razlikuju po sposobnosti, osobinama ličnosti i zanimanjima presudnim za uspeh u tim područjima. Prvi znak da nismo odabrali dobro zanimanje obično je dugotrajno nezadovoljstvo na poslu, koje često nema veze s ozračjem u kolektivu.

Bitan karakter

Odnosi među kolegama i uvjeti rada mogu biti zadovoljavajući, pa čak i više od toga, a da osoba ipak osjeća izrazito nezadovoljstvo. Neko tko dobro piše može se opredijeliti za posao novinara, ali ako se radi o tihoj, povučenoj osobi, iniciranje i uspostavljanje kontakata s nepoznatim ljudima i postavljanje pitanja vrlo brzo može postati velik teret jer zahtijeva i prodornost i nametljivost, objašnjavaju psiholozi.

Kako kažu, takve pogreške nisu rijetkost, ali navode i da mnogi ljudi uspijevaju u okviru svog zanimanja pronaći ili se izboriti za poslove koji im više odgovaraju.

Ne postoji nikakvo istraživanje o tome prave li takva pogreške više ekstrovertirane ili introvertirane osobe, ali pretpostavlja se da su introvertirane osobe temeljnije i manje brzoplete od ekstrovertiranih. One dulje promišljaju prije donošenja odluke pa je samim tim manja vjerojatnost pravljenja ozbiljnih pogrešaka.

Zanimanja za otvorenu ličnost

- Brzinsko poslovanje
- odnosi s javnošću
- novinarstvo
- menadžerski poslovi
- trgovina
- pravo
- gluma

Zanimanja za zatvoreniji tip ličnosti

- knjigovodstvo
- programiranje
- rad u znanstvenim laboratorijima, znanstveno-istraživački rad
- sektori bankarstva koji ne podrazumijevaju direktan rad s ljudima
- pisanje knjiga
- slikarstvo

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.